Hollandse Hoogte
NOS NieuwsAangepast

IS verliest 'ruim een kwart' van zijn grondgebied

Islamitische Staat (IS) heeft sinds het hoogtepunt van zijn macht, in januari vorig jaar, ruim een kwart van het door de terreurbeweging gecontroleerde gebied in Irak en Syrië verloren.

Dit blijkt uit een inventarisatie van veiligheids- en defensiespecialisten van onderzoeksbureau IHS, zo meldt de BBC. Sinds januari 2015 moest zo'n 28 procent van het grondgebied worden prijsgegeven.

Wel is het volgens IHS zo dat het terugdringen van IS de laatste maanden langzamer gaat. In de eerste negen maanden van dit jaar slonk het gebied van IS van 78.000 naar zo'n 65.500 vierkante kilometer, een afname van 16 procent.

BBC, IHS
Het door IS gecontroleerde gebied is de afgelopen anderhalf jaar flink geslonken

Sinds juli bedroeg de afname 'slechts' 2800 vierkante kilometer. Dat de terugtocht van IS trager verloopt dan eerder, hangt volgens de onderzoekers samen met Russische bombardementen. Die zouden de laatste maanden minder vaak op IS-doelen zijn gericht dan daarvoor.

Toch noemen de analisten de jongste verliezen van IS "significant". Zo is de terreurbeweging teruggedrongen bij de Turkse grens, zodat smokkelroutes voor wapens en nieuwe rekruten zijn geblokkeerd.

Ook lijkt een langverwacht offensief op Mosul aanstaande. De stad geldt als het laatste grote bastion van IS in Irak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl