NOS NieuwsAangepast

Kunstgras-onderzoeker boos op Zembla

Onderzoeksbureau IndusTox is het niet eens met de kritiek op het onderzoek dat het bedrijf uitvoerde naar de rubberkorrels die worden uitgestrooid over kunstgrasvelden. Het bedrijf schrijft in een persbericht dat het tv-programma Zembla voorafgaand aan de uitzending van afgelopen week niet heeft gebeld voor een toelichting.

Onterechte kritiek, zegt Zembla-journalist Roelof Bosma. "De onderzoeker van IndusTox is juist uitgebreid gesproken. Maar een reactie voor de camera of via de telefoon ging niet. Dat hebben we ook zo in de uitzending gemeld."

In het programma wordt gezegd dat de betreffende onderzoeker niet voor de camera wil reageren en dat het bedrijf vindt dat het resultaat van het onderzoek een "voorspellende waarde heeft voor iedereen die op deze velden speelt". Wel is op de website van Zembla een schriftelijke reactie van het bureau gezet.

Urineonderzoek

IndusTox concludeerde na urineonderzoek dat de korrels niet kankerverwekkend zijn. In Zembla kwamen andere onderzoekers aan het woord die kritiek hadden op het onderzoek. Het was gebaseerd op slechts zeven proefpersonen en sommige urinemonsters waren om onduidelijke redenen niet gebruikt.

In de nieuwe verklaring verdedigt het bedrijf zich tegen de kritiek. Volgens IndusTox ging het om een eerste onderzoek met een beperkt budget. Daardoor waren er maar zo weinig proefpersonen.

Verdund of geconcentreerd

Dat sommige urinemonsters helemaal niet gebruikt werden, is volgens het bedrijf niet vreemd. "Enkele monsters waren dusdanig verdund of geconcentreerd dat de uitscheiding niet meer normaal verliep; die zijn daarom niet meegenomen."

Wetenschappers die door Zembla aan het woord werden gelaten, sluiten niet uit dat spelen op rubbergranulaat wel degelijk kankerverwekkend kan zijn. De uitzending leidde tot veel ophef en verschillende voetbalclubs besloten voorlopig niet meer op kunstgras te spelen.

Minister Schippers heeft het RIVM opdracht gegeven opnieuw te onderzoeken of de rubberkorrels op kunstgrasvelden schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

'Als blijkt dat het kunstgras gevaarlijk is, dan reageren we wel'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl