Cuba, Baracoa
NOS NieuwsAangepast

In het spoor van orkaan Matthew

Omwaaiende bomen, rondvliegend puin en rivieren die buiten hun oevers treden. Het Caribisch gebied is afgelopen week flink getroffen door orkaan Matthew.

Niet alleen in Haïti, waar bijna 900 doden vielen, liet Matthew een spoor van vernieling achter. Ook de eilanden die volgden kregen er flink van langs. Cuba, de Bahama's en Florida in mindere mate.

Tienduizenden mensen zijn hun huis kwijt door de harde wind en overstromingen. Tijdens de orkaan, de zwaarste in een decennium, werden windsnelheden gemeten van zeker 230 kilometer per uur. Op beelden is te zien hoe sommige steden bijna helemaal zijn verwoest.

Het spoor van Matthew in beeld.

Haïti, Les Cayes: de inboedel van dit huis zit helemaal onder de modder
Haïti, Les Cayes: op een school die wordt gebruikt als opvanglocatie vechten mensen om eten
Haïti, Cavaillon: het dodental blijft stijgen

Ook Cuba kreeg ervan langs, maar minder dan Haïti. Matthew raasde vooral over het dunbevolkte oosten van het eiland. Daar werden wel tientallen huizen verwoest.

Cuba, Jeremie: deze winkelstraat heeft er flink van langs gekregen
Cuba, Cajobabo
Cuba, Baracoa: de 52-jarige advocaat Jorge Luiz Azanes zit verslagen bij zijn 'huis'

Ook behoorlijk wat schade op de Bahama's, maar gezien de kracht van de orkaan is de eilandengroep er vrij goed vanaf gekomen. Er zijn daar geen doden of zwaargewonden gemeld.

In Nassau, de hoofdstad van de Bahama's, is een paal van Kentucky Fried Chicken omgewaaid
Ook in een buitenwijk van de hoofdstad heeft Matthew huisgehouden

Ondertussen maakte de VS zich op voor Matthew. De orkaan zorgde uiteindelijk voor overlast, maar die bleef grotendeels beperkt tot het kustgebied van de oostelijke staten. In Florida kwamen vier mensen om, nog steeds zitten meer dan een miljoen mensen zonder stroom.

Joe Lovece in Ormond Beach heeft minder geluk. Zijn huis is compleet verwoest
En ook inwoner van St. Augustine Rob Birch zit het niet mee. Hij probeert zijn geluidsinstallatie uit zijn zinkende auto te redden
De zee is een stuk ruiger door Matthew. Deze meisjes op Cocoa Beach in Florida zagen deze golf niet helemaal aankomen

Overigens hangt er alweer een nieuwe storm in de lucht: Nicole. Maar het lijkt erop dat deze tropische storm, zonder al te veel problemen overtrekt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl