Ingrid Betancourt AFP

Oud-gijzelaar Betancourt: ook FARC verdient Nobelprijs

time icon Aangepast

Oud-FARC-gijzelaar Ingrid Betancourt vindt dat de terreurorganisatie ook moet delen in de Nobelprijs voor de Vrede. De prijs werd vandaag toegekend aan de Colombiaanse president Santos voor het vredesakkoord met de FARC.

"Ik vind het moeilijk te zeggen, maar ik moet rechtvaardig zijn, zelfs al gaat het om mijn gijzelnemers", zegt de Colombiaanse oud-politica tegen persbureau AP. "Ik ben van mening dat ze zijn veranderd."

Betancourt werd in 2002 ontvoerd toen ze in FARC-gebied campagne voerde als presidentskandidaat. Ze werd zes jaar later door het Colombiaanse leger bevrijd.

Betancourt denkt dat het Nobelprijscomité de FARC-leiders niet wilde eren omdat ze nog maar kort terreur hebben afgezworen. "Ze zullen zo'n prestigieuze prijs niet hebben willen toekennen zolang het vredesakkoord nog niet volledig in werking is getreden." Ze denkt dat de Nobelprijs het vredesproces ondersteunt. 

Vaak gedeeld

Het is uitzonderlijk dat maar één partij van een vredesakkoord de prijs krijgt toegekend. Zo deelden de Palestijnse leider Arafat en de Israëliërs Rabin en Peres de prijs voor de Oslo-akkoorden, en de protestantse en katholieke onderhandelaars kregen hem voor het Noord-Ierse Goede Vrijdagakkoord. Ook de erkenning voor het Camp David-akkoord werd gedeeld door Begin en Sadat. 

Uitzondering was de Vredesprijs voor de zonneschijnpolitiek van de Zuid-Koreaanse president Kim Dae-jung in 2000. De prijs voor zijn toenadering tot Noord-Korea werd niet gedeeld met dictator Kim Jong-il van het buurland. Kim Dae-Jung zei dat toen te betreuren. Overigens werd hij ook geëerd voor zijn mensenrechtenbeleid in eigen land. 

Eén keer weigerde een laureaat een gedeelde prijs: Le Doc Tho vond in 1973 dat de VS zich niet hield aan het bestand in Vietnam en nam daarom zijn met Henry Kissinger gedeelde prijs niet in ontvangst. 

FARC-leider Rodrigo Londoño heeft president Santos gefeliciteerd met de prijs, maar voegde eraan toe dat hij liever een eind aan het conflict heeft. 

Onder zijn schuilnaam Timosjenko twitterde hij dat de FARC een Colombia "zonder paramilitairen, wraakacties en leugens" wil zien.

STER Reclame