Colombiaanse president draagt Nobelprijs op aan zijn volk

tijd van publicatie Aangepast

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos draagt de Nobelprijs voor de Vrede die hij vanmorgen kreeg toegekend op aan zijn volk. "Ik ontvang deze prijs voor de Colombianen die zo geleden hebben in deze oorlog", zei hij in een opgenomen telefoongesprek met het Nobelprijscomité. "Ik ben eeuwig dankbaar."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Colombianen, deze is voor jullie!'

De secretaris van het Nobelprijscomité belde Santos vanmorgen persoonlijk om het nieuws over te brengen. Santos lag nog te slapen; in Colombia was het op dat moment 04.00 uur. Later sprak Santos op de Colombiaanse tv. Daar zei hij dat de belangrijkste prijs nog gewonnen moet worden: de vrede.

Stimulans

Santos bereikte vorige maand na jaren van onderhandelen een akkoord met de guerrillabewering FARC om een eind te maken aan de burgeroorlog in zijn land. Het akkoord werd zondag onverwacht in een referendum verworpen. Santos hoopt dat de Nobelprijs een stimulans is voor alle betrokkenen om het vredesproces alsnog tot een goed einde te brengen.

Santos' tegenstander bij het referendum, voormalig president Uribe, feliciteerde Santos met het winnen van de prijs. "Ik hoop dat het tot aanpassing leidt van de akkoorden die schadelijk zijn voor onze democratie", reageerde hij.

FARC-leider Timoleón Jiménez lijkt zich niet gepasseerd te voelen door het besluit van het Nobelprijscomité om de prijs alleen aan Santos toe te kennen. "De enige prijs die wij willen, is die van een vrede met sociale gerechtigheid voor Colombia, zonder paramilitairen en zonder wraak en leugens", twitterde hij.

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders noemt Santos een terechte winnaar. "De onderhandelingen die hij met de FARC heeft gevoerd, getuigen van een enorme inzet, durf, geduld en bovenal vertrouwen in een oplossing. Santos heeft aangetoond over de eigen schaduw heen te kunnen stappen en leiderschap te tonen."

De Duitse bondskanselier Merkel heeft Santos gefeliciteerd. Zij noemt hem een "man met een visie voor zijn land". 

Het hoofd van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, Filippo Grandi, zei dat de prijs een erkenning is voor de politieke moed die Santos heeft getoond. Vrede in Colombia is voor de UNHCR van groot belang. Door de burgeroorlog daar telt het land meer dan zes miljoen ontheemden.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Koenders: Santos terrechte winnaar nobelprijs

STER Reclame