President Santos (links) en een leider van guerillabeweging FARC na het ondertekenen van het vredesakkoord
NOS NieuwsAangepast

'Nobelprijs voor Santos kan steun zijn voor vredesproces'

De Nobelprijs voor de Vrede is een opsteker voor de Colombiaanse president Santos. Vorige week nog leed hij een zware nederlaag toen de bevolking het vredesakkoord dat de president met de FARC heeft gesloten, verwierp. Nu wordt hij voor zijn inspanningen beloond met de belangrijkste vredesprijs.

Correspondent Marc Bessems: "Dit is zeker een steuntje in de rug voor Santos. Die zit zwaar in de problemen na de nederlaag bij het referendum vorige week. Het vredesproces is vastgelopen."

Bessems: "Bij het referendum is 60 procent van de Colombianen niet gaan stemmen. Misschien wordt die groep, die er niet zo mee bezig was, door deze prijs toch met de neus op de feiten gedrukt. Zo van, kijk eens, de wereld kijkt mee. En misschien helpt het ook als extra druk op de politici van het 'nee-kamp'. De Nobelprijs kan daarmee helpen in het vastgelopen vredesproces."

FARC

De Nobelprijs voor de Vrede gaat alleen naar de Colombiaanse president en niet naar de FARC, of naar beide partijen samen. "Het politieke kapitaal dat Santos heeft gestoken in het vredesproces is echt heel groot", zegt Bessems. "Hij heeft zijn naam eraan verbonden en hij is de motor geweest achter dit proces. Bovendien is hij het vredesproces begonnen op een moment dat het in Colombia niet heel populair was om te gaan praten met de FARC. Daarnaast is het natuurlijk zo dat de FARC in Europa en de VS tot voor kort nog op de lijst van terreurorganisaties stond."

Beide partijen zijn akkoord gegaan met een staakt-het-vuren tot 31 oktober. "Die datum is al heel dichtbij. Voor die tijd moet er beweging komen in het vredesproces."

Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor de Colombiaanse oud-president Uribe. "Hij is de hardliner van het nee-kamp, tegenstanders van het vredesakkoord zien hem als held. Misschien dat die nu ook wat extra onder druk komt te staan om te zorgen dat het vredesproces weer op gang komt", zegt correspondent Marc Bessems.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl