AFP

"Onze huizen zijn allemaal verwoest. We zijn alles kwijt. We hebben zo snel mogelijk hulp nodig. Ze kunnen ons zo niet achterlaten." Een hulpkreet uit Haïti waar orkaan Matthew dinsdag een ravage achterliet. Er zouden bijna 500 mensen zijn omgekomen, de meesten door rondvliegend puin, omvallende bomen en overstromingen. 

Sinds gisteren biedt het internationale netwerk van het Rode Kruis hulp in de getroffen gebieden, vertelt Frido Herinckx van de Nederlandse tak in het NOS Radio 1 Journaal. "We zijn met man en macht bezig om te kijken hoe we de mensen hier zo snel mogelijk kunnen helpen."

Zo'n 350.000 Haïtianen verspreid over het land hebben hulp nodig. Volgens Herinckx is er nu vooral behoefte aan schoon drinkwater en onderdak. "En we moeten ervoor zorgen dat mensen niet ziek worden."

De beelden doen denken aan taferelen die we drie jaar geleden in de Filipijnen zagen.

Frido Herinckx, noodhulpcoördinator Rode Kruis

Daarnaast inventariseren teams van het Rode Kruis de verwoestingen en bekijken ze waar de meeste hulp nodig is. Dat wordt gedaan met twee helikopters die boven het getroffen gebied vliegen en af en toe een korte landing maken om een goed beeld te krijgen. 

"Vooral de westelijke provincies zijn hard getroffen", zegt de hulpcöordinator. "De beelden doen denken aan taferelen die we drie jaar geleden in de Filipijnen zagen." Daar vielen door de orkaan Haiyan zo'n 7000 doden en raakten vier miljoen mensen hun huis kwijt.

Herinckx denkt dat op lange termijn voedselhulp nodig zal zijn in Haïti, omdat veel landbouwgrond door de orkaan verwoest is.

De infrastructuur heeft het ook zwaar te verduren gekregen. "Dat is op dit moment een groot probleem: veel wegen die toch al niet in heel goede staat waren, zijn geblokkeerd en bruggen zijn weggeslagen", aldus Herinckx. "Vanuit de Dominicaanse Republiek is een team van het Rode Kruis onderweg dat zich gaat specialiseren in het opknappen van die wegen, of er in ieder geval voor gaat zorgen dat ze weer begaanbaar zijn."

Haïtianen na Matthew: alles is weg

De orkaan is een nieuwe zware klap voor het arme Haïti: het land is de aardbeving van 2010, waarbij ruim 200.000 mensen omkwamen, nog maar amper te boven. De 111 miljoen euro die destijds werd ingezameld door de Samenwerkende Hulporganisaties is al besteed aan noodhulp en wederopbouw.  

Het Rode Kruis heeft daarom afgelopen week een rekeningnummer geopend voor noodhulp aan Haïti. Dat is geen gezamenlijke actie geworden, omdat er volgens Herinckx snel moest worden gehandeld. "En wij waren al volop in actie met het internationale netwerk van Rode Kruisverenigingen." Hij sluit niet uit dat er alsnog een gezamenlijk hulpactie komt. 

Florida

Matthew is voorlopig uitgeraasd. De orkaan is op weg naar het vasteland van de Verenigde Staten. In Florida zitten meer dan 300.000 huishoudens zonder stroom. Duizenden vluchten zijn al geannuleerd. De verwachting is dat de orkaan daar ook veel schade veroorzaakt. Het nationale weerbureau waarschuwt dat sommige gebieden weken of maanden onbewoonbaar kunnen zijn.

STER reclame