Bradley Wiggins tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro

Brits antidopingagentschap onderzoekt medisch pakketje voor Wiggins

"Team Sky, Bradley Wiggins en het geheime pakketje." Het had de titel kunnen zijn van een spannend stripboek, maar in Engeland is het de kop boven een groot artikel in The Daily Mail. De krant schrijft dat het Britse antidopingagentschap UKAD een onderzoek is gestart naar de winnaar van de Tour de France van 2012 en zijn voormalige wielerploeg.

Het onderzoek van UKAD richt zich volgens de Britse krant niet op het medisch attest waarover Wiggins beschikte, maar op een medisch pakketje dat op 12 juni 2011 bij de bus van Team Sky in het Franse La Toussuire werd afgeleverd. Op die dag stelde Wiggins zijn overwinning in het Critérium du Dauphiné veilig, waarna hij zich zou gaan voorbereiden op de Tour de France.

UKAD: we doen onderzoek

Het Britse antidopingagentschap bevestigt dat het onderzoek doet naar "een beschuldiging van wangedrag in de wielersport", maar wil verder niets kwijt over de zaak.

Volgens de krant is het nog niet bekend wat er precies in het pakketje zat. Duidelijk is wel dat het geen triamcinolon was, het middel waar Wiggins destijds een attest voor had.

Rammelende verklaringen

Het pakketje werd afgeleverd door Simon Cope, een vriend van Wiggins, die volgens een verklaring van ploegbaas Dave Brailsford in de Dauphiné was om de Britse renster Emma Pooley te bezoeken. Maar volgens de Daily Mail was Pooley helemaal niet in Frankrijk op dat moment; ze reed een wedstrijd in Spanje.

Ook verklaarde Brailsford dat Wiggins op die dag niet meer in de ploegbus is geweest na de etappe, omdat die al zonder hem vertrokken was. Maar op videobeelden is te zien dat Wiggins nog een interview geeft na de rit, terwijl de zwarte bus van Sky er nog staat.

Een anonieme bron binnen Team Sky meldt aan The Daily Mail dat hij of zij zich geen zorgen maakt om de attesten, maar wel om het onderzoek naar het pakketje.

Verwijt van oud-ploeggenoot

Daarbij kwamen donderdag ook nog eens de kritische uitlatingen van een oud-renner van Sky, de Brit Jonathan Tiernan-Locke. Hij trekt in een interview met de BBC de attesten die Wiggins kreeg voor de Tour van 2011 en 2012 in twijfel.

"Ik wil niets insinueren, maar het klinkt wel vreemd. Als hij de medicijnen nodig zou hebben, dan zou hij ze toch het hele jaar door moeten gebruiken? In dat opzicht klinkt het verdacht", aldus de renner, die in 2014 werd ontslagen bij de ploeg na een dopingschorsing.

Tiernan-Locke is de eerste voormalig Sky-renner die zich uitlaat over de zaak-Wiggins.

In hetzelfde interview zegt Tiernan-Locke dat de Britse wielerploeg voor het WK van 2012 de pijnstiller Tramadol aangeboden kreeg. Tramadol staat niet op de dopinglijst, maar is wel omstreden omdat het zo'n zwaar middel is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl