Youri Mulder krijgt de felicitaties na zijn treffer tegen Wit-Rusland

Duel met Wit-Rusland doet denken aan Youri Mulders finest hour

Een interland tegen Wit-Rusland, zoals die van vanavond in De Kuip, doet automatisch denken aan de eerste wedstrijden van Oranje tegen de voormalige Sovjet-staat. Met het debuut van recordinternational Edwin van der Sar in Minsk en met Youri Mulders finest hour in het Nederlands elftal drie maanden later in Rotterdam.

Mulder, oud-speler van onder meer FC Twente en Schalke 04, behoedde Oranje in 1995 tegen de Wit-Russen voor een deceptie. "Als er geen goal was gevallen, waren we uitgeschakeld voor het EK", weet de maker van de 1-0 in de 83ste minuut 21 jaar later nog.

"Het was voor mij een hele speciale wedstrijd. Ik was er een tijdje niet bij geweest en speelde weer mee, het was mijn derde interland. En ik maakte een doelpunt waar ik als jongetje al van droomde.”

Overigens reageerde Mulder destijds nogal nuchter op zijn tijdelijke heldenstatus, getuige het interview een dag na de wedstrijd.

Youri Mulder nuchter over treffer tegen Wit-Russen

Maar hoe kwam Nederland in die penibele situatie terecht? Terug naar de eerste interland ooit tegen Wit-Rusland.

Het is 7 juni 1995 en 28.000 toeschouwers in Minsk zijn getuige van de wedstrijd. Zij zien ook het eerste optreden van Edwin van der Sar in Oranje. De 24-jarige goalie van Ajax vervangt Ed de Goeij onder de lat en doet dat niet onopgemerkt.

In de 27ste minuut wordt Sergei Gerasimets de diepte in gestuurd en Van der Sar besluit om uit te komen. Hij rent naar de rand van het zestienmetergebied, komt net te laat bij de bal, wordt omspeeld door de Wit-Rus en ziet de bal in zijn doel rollen: 1-0. Dat zou ook de eindstand zijn.

1995: Oranje onderuit bij debuut Van der Sar

Mede door die nederlaag in Minsk kan Oranje zich drie maanden later bij de return geen misstap veroorloven in de groep met verder Noorwegen en Tsjechië. Maar ook in Rotterdam blijft een treffer van Oranje lang uit. En dan krijgt Aron Winter ook nog een rode kaart in de 76ste minuut.

Eigenlijk geloof je er niet meer in, want we stonden met een man minder. Maar het lukte toch nog om te scoren.

Matchwinner Youri Mulder

Mulder, die aanvankelijk niet eens tot de selectie behoort, maar een dag voor de wedstrijd wordt opgeroepen ter vervanging van de geblesseerde Patrick Kluivert, komt in de 65ste minuut in het veld voor René Eijkelkamp. Orlando Trustfull volgt zes minuten later ten koste van rechtsback Michael Reiziger. Mulder en Trustfull hoeven niet lang te wachten op hun moment of fame in Oranje.

Pass van Trustfull

"Ik kan me van de wedstrijd niet heel veel herinneren, maar dat moment staat echt op mijn harde schijf", aldus Mulder 21 jaar later over die 83ste minuut. "Ik weet nog dat ik dacht: ik mag de bal niet uit het oog verliezen. De pass kwam ergens vanaf de middenlijn van Orlando Trustfull en ik vroeg me wel af waar de keeper zou staan. Toch koos ik ervoor om niet naar de keeper te kijken, maar naar de bal. Het was ook groot geluk dat de keeper bleef staan en daardoor kon ik ‘m binnen tikken."

1995: hoe Youri Mulder Oranje in de race hield voor het EK

Mulder weet nog hoe kostbaar het doelpunt was. "Er was toen een goede generatie voetballers, maar onze kwalificatie verliep niet zo soepel. Als er geen goal was gevallen, waren we uitgeschakeld."

Na de benauwde zege op Wit-Rusland volgen nog overwinningen op Malta (0-4) en Noorwegen (3-0), waardoor het keurkorps van Hiddink zich verzekert van een plek in de play-offs. Daarin wordt Ierland, op Anfield Road in Liverpool, compleet weggespeeld (2-0). Nederland mag alsnog naar het EK.

Eerste en enige grote toernooi

Mulder mocht mede door zijn treffer mee naar het toernooi in Engeland. Het zou zijn enige deelname aan een eindtoernooi blijken. In Engeland viel hij één keer in, tien minuten voor tijd in de kwartfinalewedstrijd tegen Frankrijk (0-0). Oranje verloor dat duel na strafschoppen.

En wat Wit-Rusland betreft? Nederland zou er nog vier keer tegen spelen. Na drie eenvoudige zeges ging het de laatste keer, op 21 november 2007, wederom mis: 2-1. Maar (ook) die nederlaag zou geen gevolgen hebben voor Oranje, dat in de aanloop naar het EK van 2008 geleid werd door bondscoach Marco van Basten.