NOS NieuwsAangepast

Korpschef garandeerde verdachte agenten hun baan

'Plichtverzuim bij agenten in zaak-Henriquez'

De vijf agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez, vorig jaar in Den Haag, hebben van toenmalig korpschef Bouman van de Nationale Politie de garantie gekregen dat ze niet worden ontslagen. De Eenheid Den Haag van de Nationale Politie bevestigt berichtgeving in NRC hierover. De krant citeert uit vertrouwelijke stukken, waarin Bouman de agenten belooft dat ze bij de politie kunnen blijven, "wat er ook gebeurt".

Bouman ging met zijn garantie voorbij aan de chef van de Regionale Eenheid Den Haag, die het vijftal had geschorst nadat die als verdachten waren aangemerkt. De oud-korpschef wilde zelf niet reageren.

Voorzitter Jan Struijs van de politievakbond NPB moest "wel even de wenkbrauwen fronsen" toen Haagse politiemensen hem vorige week over de toezegging vertelden. Die noemt hij "zeer ongebruikelijk". "Hij had moreel en formeel gezag en dit komt neer op beïnvloeding van de rechtsgang", zei Struijs in het NOS Radio 1 Journaal. "Politiemensen verdienen alle steun, maar geen valse hoop."

Gegeven

Volgens de krant heeft Bouman de agenten in een gesprek op 17 september 2015 ook beloofd dat de "financiële gevolgen van de buitenfunctiestelling worden teruggedraaid" en ze hun politiepas teruggegeven. In de stukken die NRC in handen heeft, is sprake van "harde toezeggingen". De huidige korpschef Akerboom ziet dat volgens een politiewoordvoerder "als een gegeven". Bouman maakte twee weken na het gesprek met de agenten bekend dat hij zou opstappen.

Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie wil pas nadat alle onderzoeken zijn afgerond een oordeel vellen over de belofte van Bouman. "Maar het sturen van zo'n brief is ongebruikelijk", zegt hij.

Advocaat Roethof van de nabestaanden noemt de toezegging van Bouman "een extra klap" voor zijn cliënten. Ook de oproep die Bouman binnen het korps had gedaan om de betrokken agenten een kaartje te sturen als steunbetuiging, schiet Roethof in het verkeerde keelgat. "Mijn cliënten hebben geen enkele reactie van de politie gekregen," zei hij in Nieuws en Co.

Vorige maand besloot het Openbaar Ministerie om twee van de vijf agenten te vervolgen voor hun betrokkenheid bij de arrestatie van Henriquez. Hun wordt onder meer doodslag ten laste gelegd. De agenten pasten een nekklem toe en gebruikten pepperspray. Henriquez stierf door verstikking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl