De opnieuw geprinte Stier van Nimrud Rop Zoutberg / NOS

Het wordt door de makers gezien als een aanklacht tegen de vernieling. Italianen hebben door IS verwoeste monumenten met hulp van enorme scanners en 3D-printers op ware grootte opnieuw afgedrukt.

De in Irak en Syrië vernielde kunstwerken zijn nu nog gemaakt van kunststof en een dun laagje zandsteen. "Maar in de toekomst wordt het mogelijk ter plekke het vernielde erfgoed opnieuw neer te zetten. Dit is de toekomst die we als vreedzame mensen willen, we willen herbouwen", zegt Emmanuele Emanuele, voorzitter van de stichting Terzo Pilastro-Italia en organisator van de tentoonstelling van de opnieuw afgedrukte kunstwerken.

Italianen maken door IS verwoeste monumenten na met 3D-printer

Herbouwen zijn we als mensheid verplicht.

Emmanuele Emanuele

De afmetingen van de uitgeprinte monumenten is indrukwekkend. De stier met het hoofd van een mens, 33 eeuwen geleden gemaakt in het Assyrische rijk en vorig jaar door IS opgeblazen, staat er weer in al zijn glorie. Ook het zestien vierkante meter grote verwoeste archief van Ebla en de vernielde Tempel van Bel in Palmyra zijn geprint.

De expositie is georganiseerd door Unesco en heet 'Hergeboorte uit de verwoesting'. Behalve prints zijn ook delen van vernielde kunstwerken uit onder meer Palmyra te zien. De uitgeprinte kunstschatten staan tot begin december in het Romeinse Colosseum. "Het is geen wraak op de oorlogshandelingen in die landen. Maar dat herbouwen zijn we als mensheid verplicht."

STER reclame