Van bovenaf is goed te zien hoe groot de schade is voor tomatenteler Wim Peters uit de Brabantse plaats Someren.
NOS NieuwsAangepast

Boeren en tuinders krijgen geen vergoeding voor hagelschade

Boeren en tuinders die schade hebben geleden door water en hagel tijdens de storm in Brabant en Limburg afgelopen juni worden niet gecompenseerd uit een noodfonds. Zonder de VVD of PvdA is er geen meerderheid voor extra geld.

Als gevolg van het onweer zijn 140 bedrijven in financiële problemen gekomen. Zes zijn er inmiddels failliet. De oppositie is kritisch op het gebrek aan hulp van het kabinet aan de gedupeerde boeren.

"Schandalig dat bedrijven zo in de steek worden gelaten”, aldus ChristenUnie-Kamerlid Dik-Faber. Staatssecretaris Van Dam is het oneens met de kritiek. Hij zegt dat er al genoeg wordt gedaan om de getroffen boeren en tuinders te ondersteunen. Hij wijst onder andere op gesubsidieerde herstelbemesting om landbouwgrond te redden en werktijdverkorting om te voorkomen dat er banen verloren gaan.

Ondernemersrisico

Voor de zes bedrijven die failliet zijn was volgens Van Dam het noodweer weliswaar de genadeklap, maar niet de enige oorzaak. VVD-Kamerlid Lodders ziet daarom niets in een algemeen noodfonds. “Ik vind dat principieel niet de juiste route.” Van Dam wijst op het ondernemersrisico dat bij het vak hoort. “De agrarische sector is al de best ondersteunde sector."

De staatssecretaris wil wel voorkomen dat gezonde bedrijven als gevolg van de storm omvallen. Hij denkt dat bestaande maatregelen hiervoor al genoeg zijn, maar dat in sommige gevallen procedures versneld kunnen worden. Dat ongezondere bedrijven geen steun krijgen, vindt de PVV onacceptabel. “Het is de schuld van de EU dat die bedrijven niet gezond zijn”, aldus PVV-Kamerlid Graus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl