VN-gezant De Mistura op zijn persconferentie in Genève
NOS NieuwsAangepast

VN-gezant wil naar Aleppo om de stad te redden

VN-gezant Staffan de Mistura heeft gewaarschuwd voor de totale verwoesting van de Syrische stad Aleppo. In Genève zei hij tegelijkertijd dat de wereld een nieuw bloedbad zoals in Rwanda of Srebrenica niet mag toestaan.

De Mistura zei op een persconferentie dat hij persoonlijk naar de stad wil reizen om de 900 rebellen van het Nusra-front te begeleiden bij hun aftocht uit Oost-Aleppo. Hij vreest dat de Syriërs en Russen de aanwezigheid van die rebellen gebruiken als alibi om de stad te verwoesten. Dat kan binnen drie maanden gebeurd zijn, zei hij.

Constant, wreed geweld

In Oost-Aleppo wonen 275.000 mensen, onder wie naar schatting 100.000 kinderen. De stad lijdt volgens de VN-gezant constant onder wreed geweld. Hij deed een klemmende beroep op Syrië en Rusland om een bestand in acht te nemen om de Nusra-rebellen in staat te stellen de stad te verlaten. Als ze dat aanbod naast zich neerleggen, zal de geschiedenis over Syrië en Rusland oordelen, zei De Mistura.

In de stad verblijven in totaal zo'n 8000 rebellen. Onder hen zijn 900 à 1000 leden van het Nusra-front. Nusra staat voor al-Qaida in Syrië.

Volgens de VN zijn in de afgelopen twee weken in Aleppo 376 doden gevallen en 1266 mensen gewond geraakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl