Schilders staken voor betere CAO NOS

Honderden stakende schilders hebben vanochtend actie gevoerd in Waddinxveen. Voor het kantoor van werkgeversorganisatie OnderhoudNL protesteerden ze, samen met vakbonden FNV en CNV, tegen de onlangs gesloten nieuwe cao. Die sloot OnderhoudNL met vakbond LBV. Maar FNV en CNV noemen dat een beroerd akkoord, omdat die bond veel te klein is om representatief te zijn. Door die deal zouden de 14.000 werknemers in de branche er tot zo'n 1800 euro per jaar op achteruitgaan. 

Dick Koerselman, actiecoördinator FNV, is heel tevreden met de opkomst. "Er waren nog meer schilders dan verwacht, zo'n vijfhonderd. De boodschap van schilders dat er naar hen geluisterd moet worden, is duidelijk afgegeven."

Eerdere stakingen

Vorige week hielden de bonden al een aantal regionale waarschuwingsstakingen. OnderhoudNL stapte om die acties aanvankelijk naar de rechter, maar trok het kort geding later weer in toen bleek dat het aantal stakers meeviel. 

Met de landelijke staking van vandaag willen de schilders een cao met een loonsverhoging van 3 procent per jaar afdwingen, die niet ten koste gaat van andere arbeidsvoorwaarden. 

'Klagen na verkiezingsuitslag'

OnderhoudNL-directeur Okke Spruijt waarschuwde vooraf dat de manifestatie geen zin heeft omdat de nieuwe cao inmiddels in werking is getreden. "Het is als klagen na de verkiezingsuitslag. De beslissing is al gevallen, ze zijn te laat", zegt hij. 

De FNV actiecoördinator legt zich er nog niet bij neer. "De schilders zijn zéér actiebereid. Dat betekent dat er op verschillende plaatsen in het land doorgestaakt wordt. We beraden ons intussen op onze verdere acties." 

STER reclame