Een Nederlandse goudstaaf die nu nog in Amsterdam ligt ANP

Het Nederlandse goud krijgt een nieuw onderkomen. De Nederlandsche Bank (DNB) verplaatst de goudvoorraad van de kluis in Amsterdam naar een nieuw te bouwen Cash Centre op het terrein van Camp New Amsterdam in de bossen in Zeist. Ook de distributie van bankbiljetten gebeurt in de toekomst vanuit Zeist.

De reden voor de verplaatsing heeft te maken met de enorme hoeveelheid beveiliging die nodig is in Amsterdam. Daardoor is het gebouw steeds moeilijker toegankelijk voor bezoekers en medewerkers van DNB.

Ook zijn er regelmatig waardetransporten vanuit het DNB-gebouw, en ook daarvoor geldt dat de bewaking in het centrum van Amsterdam complex is.

In 2022 klaar

DNB wil het nieuwe Cash Centre in Camp New Amsterdam in 2022 in gebruik nemen. Op dat terrein zijn nu al eenheden van de marechaussee gevestigd die voor de beveiliging kunnen zorgen.

Op het nieuwe Cash Centre wordt straks niet alleen het goud opgeslagen. Ook worden er bankbiljetten gesorteerd en gedistribueerd;  vanuit Camp New Amsterdam vinden straks de waardetransporten plaats om banken te voorzien van biljetten en munten.

In Amsterdam blijft nog wel een publieksbalie open waar mensen hun oude guldenbiljetten kunnen inleveren. Ook beschadigde eurobriefjes kunnen hier worden omgewisseld.

STER reclame