Osama Krayem Facebook

De terreurverdachten die naar Schiphol op weg zouden zijn geweest, waren nauw verbonden met de terreurcel achter de aanslagen in Parijs en Brussel. Sofiane Ayari werd samen met Salah Abdeslam opgepakt, Osama Krayem werd vlak voor de aanslag in metrostation Maalbeek gezien met de man die zich daar later opblies.

Het Nederlandse OM noemt het een bekend verhaal en zegt dat het tot nu toe niet tot onderzoek in Nederland heeft geleid. Hoewel niet duidelijk is wat Krayem en Ayari precies van plan waren, valt uit de dossiers van de twee wel op te maken dat ze een belangrijke rol speelden binnen de Belgische terreurcel. 

Zo werd Krayem vlak voor de aanslag op het metrostation Maalbeek nog gezien met de dader daar. Bij de halte Petillon had hij kort contact met Khalid El Bakraoui, was te zien op camerabeelden. Hij had daarbij eenzelfde soort bomkoffer bij zich. Later bleek dat Krayem de koffers had gekocht waarin de explosieven waren verstopt. Bovendien werden zijn vingerafdrukken gevonden in de schuilplaatsen die door de daders van 'Parijs' werden gebruikt. 

NOS / Lars Boogaard

Krayem werd op 8 april in Laken opgepakt. Dat nieuws werd overschaduwd doordat op dezelfde dag Mohamed Abrini werd opgepakt, de beruchte 'man met het hoedje' van de aanslag op Zaventem. Tijdens zijn verhoor verklaarde Krayem dat hij op het laatste moment had besloten zich toch niet op te blazen op 22 maart. De explosieven, vloeibare acetonperoxide, spoelde hij naar eigen zeggen door de wc. 

De Syriër Krayem groeide op in Malmö in Zweden. Hij hoorde bij de eerste groep Syriëgangers. Op 20 september vorig jaar keerde hij terug naar Europa. Dezelfde dag kwam ook de Tunesiër Ayari naar Europa. 

Klopjacht

Ayari en Krayem werden samen met Salah Abdeslam op 3 oktober 2015 gecontroleerd door de politie in het Duitse Ulm. Ze gebruikten toen de schuilnamen Amine Choukri en Naïm El Hamed. Hun vingerafdrukken werden gecheckt, maar de drie konden hun reis vervolgen. 

Ayari was bij Abdeslam toen die in maart werd opgepakt in Molenbeek. Omdat hij een schuilnaam gebruikte en zijn vingerafdrukken niet bekend waren, bleef lange tijd onduidelijk wie hij precies was. Ook is er over zijn betrokkenheid bij de terreurcel niet veel bekend. Bovendien vonden vier dagen later de aanslagen in Brussel plaats en volgde een grote klopjacht op Abrini en Krayem. 

STER reclame