Bushalte Oranje
NOS NieuwsAangepast

Hoe is het een jaar na aanvaring met Dijkhoff in dorp Oranje?

  • Jozephine Trehy

    Verslaggever NOS Radio 1 Journaal

  • Jozephine Trehy

    Verslaggever NOS Radio 1 Journaal

Evita Pagie is van het Comité Leefbaar Oranje en Omstreken. Vorig jaar voerde zij samen met bijna alle andere 130 inwoners van Oranje actie tegen het besluit van staatssecretaris Dijkhoff om het aantal asielzoekers in het Drentse dorp te verdubbelen.

Oranje ving al 700 vluchtelingen op. Nog eens 700 erbij was onacceptabel, vonden de inwoners. "Eigenlijk hadden we verwacht dat we bedankt zouden worden voor onze inzet, maar in plaats daarvan kregen we er nog 700 bij", vertelt ze aan de keukentafel.

Toen de staatssecretaris na de mededeling wilde vertrekken, blokkeerde een aantal mensen zijn auto. De beveiliging duwde een van hen weg. Een vrouw viel en bezeerde haar arm.

Vervolgens wierpen inwoners van Oranje blokkades op zodat de bussen met nieuwe asielzoekers het dorp niet in konden. Beelden daarvan kwamen op tv en werden verspreid via sociale media. Staatssecretaris Dijkhoff liet weten dat hij op zijn beslissing terugkwam: geen extra asielzoekers naar Oranje.

Volgens Evita Pagie is er wel wat veranderd in het dorp sinds de opvanglocatie er is. Het is een stuk drukker op straat. Veel asielzoekers verplaatsen zich op de fiets. Ze kennen de verkeersregels niet en dat veroorzaakt wrijving. Uit een leefbaarheidsonderzoek onder de inwoners van Oranje blijkt dat mensen de rust missen in het dorp.

Een asielzoeker op de fiets in Oranje

Iemand die juist blij is met de asielzoekers is Jan Voortman. Hij heeft in zijn kas een supermarkt geopend. Asielzoekers doen daar hun boodschappen. "Het zijn gewoon leuke mensen. Zij proberen er het beste van te maken, net als wij."

Dat het dorp is veranderd, vindt hij niet zo’n probleem. Volgens Voortman is er afgelopen jaar niets vervelends gebeurd. “Mensen waren bang en wilden hun dochters niet meer over straat laten gaan. Onzin.”

Jan Voortman in zijn tot supermarkt omgebouwde kas

Volgens de supermarkteigenaar wordt het saai in het dorp als volgend jaar oktober het asielzoekerscentrum dichtgaat. Gelukkig heeft hij nog zijn voetbalgolfveld: “Dat gaat als de brandweer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl