Een man blaast op het alcoholslot ANP

Strafrechters zien wel wat in het idee om het alcoholslot in het strafrecht op te nemen. De Tweede Kamer voelt daarvoor, maar minister Van der Steur is terughoudend, omdat hij betwijfelt of rechters de straf ook echt zullen opleggen.

De discussie kwam vandaag op naar aanleiding van een rapport van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). De SWOV wil dat rechters het alcoholslot kunnen opleggen als straf, omdat dat het enige middel is dat notoire alcoholisten in het verkeer tegen kan houden.  

Volgens de rechters zou een alcoholslot een goed strafmiddel zijn, naast een boete, een gevangenisstraf of een taakstraf. "Een alcoholslot verruimt de mogelijkheden voor de rechter", zegt rechter Michiel de Ridder, die ook voorzitter is van het landelijk overlegorgaan van strafrechters. "Daardoor kunnen we nog meer middelen gebruiken om maatwerk te leveren. Ook kan een alcoholslot een effectief middel zijn bij het tegengaan van alcoholgebruik in het verkeer."

Een alcoholslot werd in het verleden opgelegd door het CBR, zonder dat er een rechter aan te pas kwam. De Hoge Raad vond dat niet kunnen, omdat drankrijders ook nog een straf van de rechter konden krijgen en dus dubbel gestraft konden worden voor één feit. Het kabinet besloot daarop het alcoholslot af te schaffen.

Inmiddels wordt het alcoholslot niet meer opgelegd. 

STER reclame