Rutte op 13 april tijdens het debat na de uitslag van het referendum
NOS NieuwsAangepast

Oppositie laat Rutte bungelen met 'nee' Oekraïne-referendum

Oppositiepartijen voelen er weinig voor om premier Rutte uit de brand te helpen bij het zoeken naar een vertaling van de nee-stem bij het Oekraïne-referendum. Hij moet het probleem zelf oplossen, vinden D66, CDA, ChristenUnie, GroenLinks en SGP.

Bronnen in Brussel verklaarden eerder al dat het Nederland niet is gelukt om het verdrag met Oekraïne nog te veranderen en dat de inspanningen daarvoor tot nu toe gering waren. Toch wil premier Rutte op de Europese top later deze maand nog kijken of er nog een opening is om de nee-stem een vertaling te geven.

Daarvoor heeft het kabinet de Eerste en Tweede Kamer nodig, want die moeten ook instemmen met een eventuele oplossing.

Weinig animo

Premier Rutte wil daarom overleg met de oppositie, zeggen bronnen tegen de NOS. Hij wil vooraf weten of een mogelijk onderhandelingsresultaat kan rekenen op steun. Maar er is bij de genoemde partijen weinig animo om het kabinet te hulp te schieten. Overleg zullen de meeste partijen niet afwijzen, maar er wordt weinig van verwacht. "Er is nog niet een begin van een oplossing", zegt een oppositiebron.

Politiek verslaggever Ron Fresen: “Rutte worstelt nog steeds met de nee-stem, die hij niet wil negeren. Maar 'nee' zeggen in Brussel vindt hij ook zeer schadelijk voor de Nederlandse positie in de EU. Bij de oppositiepartijen is met de verkiezingen in aantocht eigenlijk niemand bereid nu nog iets anders te verzinnen dan 'Nee=Nee'. Het gaat ook om de geloofwaardigheid van de politiek als geheel, hoor je daar”.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl