Antonio Guterres bij de VN in New York, afgelopen zomer
NOS NieuwsAangepast

Portugees Guterres wordt nieuwe secretaris-generaal bij VN

De Portugese oud-premier Antonio Guterres wordt de nieuwe secretaris-generaal van de VN. De vijftien leden van de Veiligheidsraad hebben unaniem voor hem gestemd als opvolger van Ban Ki-moon. De tweede ambtstermijn van Ban loopt af op 31 december. Een ambtstermijn duurt vijf jaar.

Er waren tien kandidaten, onder wie vijf vrouwen. Ban Ki-moon heeft er zelf voor gepleit dat voor het eerst een vrouw de nieuwe baas van de Verenigde Naties wordt. In de ruim 70-jarige geschiedenis van de VN zijn er acht mannen secretaris-generaal geweest. Volgens een ongeschreven regel bij de VN was eigenlijk een kandidaat uit Oost-Europa aan de beurt voor de functie.

De 67-jarige Guterres werkte van 2005 tot 2015 als Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de VN. In die functie was hij de opvolger van Ruud Lubbers. Daarvoor was hij vijf jaar premier van Portugal. Hij trad in 2002 af na een zware verkiezingsnederlaag van zijn Socialistische Partij en werd opgevolgd door José Barroso.

De Veiligheidsraad komt morgen bijeen om Guterres voor te dragen aan de 193 leden tellende Algemene Vergadering van de VN, die formeel met de benoeming akkoord moet gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl