Shia LaBeouf en Sverrir Gudnason als John McEnroe en Björn Borg
NOS SportAangepast

Rivaliteit Borg en McEnroe op het witte doek

Zien we hier John McEnroe en Björn Borg voor een van hun legendarische tenniswedstrijden op Wimbledon? Nee, het zijn de acteurs Shia LaBeouf en Sverrir Gudnason. Zij spelen de hoofdrollen in de film 'Borg/McEnroe', die momenteel in Zweden wordt opgenomen.

Dit is namelijk de originele foto. Zoek de verschillen tussen de acteurs en de originele tennissers.

Björn Borg en John McEnroe voor de Wimbledonfinale van 1981

De film 'Borg/McEnroe' van de Zweedse regisseur Janus Metz Pedersen gaat over de rivaliteit tussen beide tennissterren uit de jaren zeventig en tachtig. Met de legendarische Wimbledon-finale van 1980 als hoogtepunt.

Beiden stonden bekend als technisch perfecte tennissers. Maar waar vijfvoudig Wimbledon-winnaar Borg koel en bijna emotieloos op de baan stond, was McEnroe (drie keer Wimbledon) het enfant terrible van de tenniswereld. Big Mac kreeg het geregeld aan de stok met umpires, fotografen, tegenstanders of wie dan ook.

Borg en McEnroe speelden veertien keer tegen elkaar op officiële toernooien. De balans: 7-7. Maar ook buiten de tennisbaan zagen de twee elkaar geregeld, zoals in de legendarische discotheek Studio 54 in New York. Van die nachtclub is een replica gebouwd op de filmset in Göteborg.

"Het is een verhaal van twee mensen die werden gezien als uitersten, maar die meer overeenkomsten hebben dan je denkt", aldus de regisseur. "Ze zijn uiteindelijk goede vrienden geworden."

  • NOS
    Shia Labeouf als John McEnroe
  • NOS
    Stellan Skarsgård, die de voormalig coach van Björn Borg speelt, en Sverrir Gudnason
  • NOS
    Shia Labeouf, regisseur Janus Metz Pedersen en Sverrir Gudnason

De Zweedse acteur Sverrir Gudnason, die Borg speelt, is buiten zijn vaderland vooral bekend van de televisieserie Wallander. Zijn tegenpool McEnroe is de Amerikaanse acteur Shia Labeouf, die in Hollywood onder meer furore maakte met de Transformers-films, Indiana Jones en Nymphomaniac. Maar ook met zijn soms vreemde escapades op de rode loper.

Over zijn rol als McEnroe zei Labeouf: "We lijken op elkaar. We zijn allebei gepassioneerd, perfectionistisch en narcistisch. Ik ben ook een soort karikatuur."

Kritische McEnroe

McEnroe zelf had van tevoren al het nodige aan te merken. "Ik heb Labeouf nog niet gesproken. Maar hij schijnt gek te zijn, dus dat zou kunnen werken." De Amerikaan zegt zich zorgen te maken over de tennisscènes: "Hoe moet een acteur dat in hemelsnaam op de tennisbaan gaan doen? Dat ziet er toch fake uit. Of ze moeten het mixen met het originele materiaal. Dan is het wel cool."

De première van de film is voor het najaar van 2017 voorzien. Tot die tijd moeten we het doen met het originele materiaal. De Wimbledon-finale van 1980 wordt nog altijd gezien als een van de beste tennispartijen aller tijden.

Finale Wimbledon 1980: Borg verslaat McEnroe

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl