NOS NieuwsAangepast

Studenten apetrots op 'hun' Nobelprijswinnaar

Geëmotioneerd staat Ben Feringa in de hal van zijn universiteit. "Ik ben diep geëerd en kan niet te veel zeggen nu, het is te veel", zegt de kersverse winnaar van de Nobelprijs voor Scheikunde. "Maar ik wil jullie allemaal bedanken, dit was niet mogelijk geweest zonder iedereens hulp!"

Luid applaus klinkt van de aanwezige labmedewerkers, onderzoekers, leraren en studenten. Op de Rijksuniversiteit Groningen overheerst de trots voor de prestatie van hun hoogleraar. Ze staan in de rij om Feringa een hand te geven of met hem op de foto te gaan.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Feringa vertelt op NPO Radio 1 dat hij vlak voor de officiële bekendmaking van de Nobelprijs hoorde van zijn winst. "Ik weet niet meer goed wat ik zei", bekent de hoogleraar. "Ontroering en emotie overheersen nog steeds."

Hij had stiekem al wel gedroomd van dat hij de prestigieuze wetenschapsprijs zou krijgen. "Dat kan ik niet ontkennen, dit is de droom van elke wetenschapper", zegt Feringa opgetogen.

Niets mag je bij hem voor onmogelijk houden, totdat je het geprobeerd hebt.

Oud-student van Feringa

Hij vergeleek zichzelf met de broers Wright. "Zij bouwden voor het eerst een primitief vliegtuigje en niemand wist eigenlijk wat je ermee moest. Honderd jaar later denken we daar niet meer over na en vliegen we in een Boeing de oceaan over."

Aanstekelijk enthousiasme

Deze mentaliteit maakte hem onder studenten geliefd. Een van hen is promovendus Jos Kistemaker (32). "Niets mag je bij hem voor onmogelijk houden, totdat je het geprobeerd hebt. Dat is waarschijnlijk de reden voor de fantastische ontdekkingen uit zijn groep. Zijn enthousiasme is aanstekelijk."

"Hoewel hij over de hele wereld lezingen geeft, lijkt hij het meest te genieten als studenten en onderzoekers zijn kantoor binnenlopen om een ontdekking te delen", zegt Kistemaker.

Op Twitter stromen de felicitaties binnen voor de Nederlandse wetenschapper. Van de minister-president tot aan de voormalige buurman van Feringa.

Feringa richt zich als wetenschapper op de nanotechnologie. Samen met zijn team onderzoekt hij de mogelijkheden voor techniek op microscopisch niveau. Zo ontwikkelde hij in 1999 de moleculaire motor.

Nieuwe basis gelegd

Hij kreeg de Nobelprijs toegekend samen met Jean-Pierre Sauvage en Sir J. Fraser Stoddart. "Onze teams hebben de basis gelegd voor een nieuw gebied van de wetenschap", zegt de hoogleraar.

"Maar ik kan niet genoeg benadrukken dat het een teamprestatie is. Samen met het team hebben we er jaren over gedaan om dit mogelijk te maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl