In de Brusselse deelgemeente Schaarbeek zijn vanmiddag twee agenten aangevallen met een mes. Het lijkt een terreurdaad. De dader, de 43-jarige Belg Hicham D., was bekend bij de opsporingsdiensten. Het is een oud-militair van het Belgische leger die contact heeft gehad met Syrië-gangers. Of hij zelf in Syrië is geweest, is niet duidelijk.

Het federaal parket zei eerder al dat er aanwijzingen zijn voor een terroristische aanslag, maar wilde er verder niet op ingaan. Bij een huiszoeking op het woonadres van Hicham D. zijn geen wapens of explosieven gevonden.

Het is niet bekend of de man contact heeft gehad met de plegers van de aanslagen op het vliegveld en een metrostation in Brussel op 22 maart, waarbij 32 mensen om het leven kwamen.

Handleiding

Volgens een verslaggever van de Belgische zender VRT lijkt de aanval uit het handboek van IS te komen. In een onlangs verschenen IS-tijdschrift zou beschreven staan hoe jihadisten het beste een aanval kunnen plegen met een mes. 

Zo staat er volgens de verslaggever in welk mes ze het beste kunnen gebruiken en waar ze moeten steken. Wanneer de agent dikke kleding of een kogelvrij vest aanheeft, moet gericht worden op de kwetsbare delen, zoals de nek. Een van de agenten was in zijn nek gestoken.

Mes

Rond 13.00 uur viel de man in het noordoosten van Brussel twee agenten aan met een mes. Hij werd daarop door een andere agent in zijn been geschoten en gearresteerd. Een derde agent raakte gewond toen hij de aanvaller probeerde te overmeesteren.

Twee agenten zijn naar het ziekenhuis gebracht. Een van hen was in zijn buik gestoken, de ander in zijn hals. Beide politieagenten zijn niet levensgevaarlijk gewond.

Een ooggetuige zei tegen de VRT dat de dader een stevig gebouwde man was met een trui met een capuchon. 

Het is de tweede aanval op politieagenten in een paar maanden tijd. Begin augustus viel een man met een kapmes twee agenten aan bij een politiebureau in Charleroi.

STER reclame