Mike Pence (links) en Tim Kaine
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 5 oktober: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen, vandaag flink wat zon. Wel is het fris met 13 tot 15 graden en een matige tot vrij krachtige noordoostenwind.

Wat heb je gemist?

De running mates van Hillary Clinton en Donald Trump hebben vannacht hun enige tv-debat gehouden. Tim Kaine namens de Democraten en Mike Pence voor de Republikeinen. Ze debatteerden anderhalf uur over de economie, belastingen, veiligheid, buitenlands beleid en het geloof. Opvallend was dat Pence tijdens het debat een kalme en presidentiële indruk probeerde te maken, heel anders dan zijn voorman Trump. Kaine was vanaf het begin feller en hij viel Pence ook geregeld in de rede.

In Nederland liggen 2000 kunstgrasvelden waarvan onduidelijk is of ze gezondheidsrisico's opleveren voor sporters. In het tv-programma Zembla pleiten experts voor een serieus onderzoek naar de risico's. De kunstvelden zijn bestrooid met korrels van vermalen banden. Die rubberkorrels moeten ervoor zorgen dat spelers minder snel schaafwonden oplopen, maar ze bevatten stoffen die in bepaalde concentraties kankerverwekkend kunnen zijn.

Onderzoekers: het rubber kan heel gevaarlijk zijn

Bijna twee derde van de mannen met een afgeronde opleiding voor het basisonderwijs stond vorig schooljaar niet voor de klas. Uit cijfers van het CBS blijkt dat 63 procent iets anders is gaan doen, vaak als manager of adviseur in het basisonderwijs. Het aandeel vrouwen dat de pabo heeft afgerond maar geen juf is geworden, was 43 procent. Zij hebben vaak een baan in de kinderopvang of als onderwijsassistent.

Verder vandaag...

De Colombiaanse regering en guerrillabeweging FARC praten weer over een nieuw vredesakkoord, nu het vorige in een referendum is afgewezen door de Colombiaanse bevolking. Een kleine meerderheid vindt dat het verdrag te gunstig was voor de FARC-strijders. De onderhandelaars praten vandaag ook met de leider van het nee-kamp, oud-president Uribe. Ze willen samen met hem tot een verdrag komen dat wel acceptabel is voor een meerderheid van de Colombianen.

Extreem zware vrachtwagens mogen vanaf vandaag niet meer over de Merwedebrug bij de A27. In de draagbalken van de brug zitten haarscheurtjes.

En orkaan Mathhew gooide vorige week roet in het eten, maar vandaag zijn er dan toch verkiezingen op Curaçao. Er zijn 21 zetels te verdelen in het parlement. Veruit de populairste in de polls is oud-premier Gerrit Schotte (MFK). Hij werd onlangs veroordeeld tot drie jaar cel en ontzegging van zijn kiesrecht voor vijf jaar. Omdat het hoger beroep nog loopt mag hij toch meedoen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl