Botsing in Goma (Congo) tussen politie en anti-Kabilabetogers op 19 september
NOS Nieuws

Congo stelt verkiezingen uit ondanks protesten

In Congo zijn de presidents- en parlementsverkiezingen, die voor volgende maand gepland stonden, twee jaar uitgesteld. Dat heeft president Kabila bekendgemaakt tijdens een werkbezoek aan het buurland Tanzania.

Die twee jaar uitstel zijn nodig om het land beter voor te bereiden op de stembusgang, aldus Kabila. Zo zouden 10 miljoen niet-geregistreerde kiezers geen kans krijgen om hun stem uit te brengen, als de verkiezingen volgens plan zouden plaatsvinden.

De Congolezen kunnen nu pas in december 2018 naar de stembus.

Gewelddadig verzet

Tegenstanders van Kabila zeggen dat de president heeft besloten tot het uitstel om langer aan de macht te blijven. Zijn termijn zit er over twee maanden op en hij mag zich volgens de grondwet niet kandideren voor een derde ambtsperiode. Eerder probeerde Kabila al eens tevergeefs de grondwet te veranderen om een derde termijn mogelijk te maken.

Bij demonstraties tegen Kabila zijn vorige maand zeker zeventien doden en tientallen gewonden gevallen. Op dat moment leek het erop dat de verkiezingen één jaar later zouden plaatsvinden.

De internationale gemeenschap is bang dat de spanningen in Congo verder oplopen en mogelijk uitmonden in een nieuw gewapend conflict. Het land kampte sinds de onafhankelijkheid van België in 1960 geregeld met bloedige burgeroorlogen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl