Het hoofdkantoor van Yahoo in Silicon Valley EPA

De Amerikaanse internetgigant Yahoo heeft voor een geheime dienst in de VS honderden miljoenen inkomende e-mails van de eigen klanten doorzocht, meldt Reuters. Het Britse persbureau kreeg de informatie van twee oud-medewerkers en een derde ingewijde, die allen anoniem willen blijven. 

Yahoo zou gehoor hebben gegeven aan een geheime opdracht van de Amerikaanse regering om e-mails van Yahoo-accounts te scannen voor de NSA of FBI. Het bedrijf ontwikkelde daarvoor een speciaal zoekprogramma, aldus Reuters.

Het is niet bekend welke informatie de geheime dienst precies wilde hebben. Volgens de informanten moest Yahoo zoeken naar specifieke letter-, cijfer- of andere tekens in een gegeven volgorde. Het zou ook om een zin kunnen gaan. 

Ruzie

Volgens de twee voormalige Yahoo-medewerkers ontstond er commotie in de top van het bedrijf toen Yahoo-baas Marissa Mayers besloot gehoor te geven aan de opdracht. De directeur internetveiligheid stapte vorig jaar zomer op in verband met deze kwestie. 

Noch Yahoo, noch de opgestapte topman wil ingaan op de berichten over het tappen van e-mails. Yahoo wil alleen kwijt dat het bedrijf de Amerikaanse wetgeving respecteert. 

Of de geheime dienst ook andere internetbedrijven heeft benaderd met dezelfde vraag, weet Reuters niet. 

Snowden

De Amerikaanse wetgeving staat veiligheidsdiensten toe telefoon- en internetdata op te vragen bij telecomproviders. Nadat ex-NSA-medewerker Edward Snowden enkele jaren geleden had bekendgemaakt hoe omvangrijk de afluisterpraktijken in werkelijkheid waren, besloot justitie het tappen te beperken. 

De Yahoo-zaak, indien bevestigd, is uniek omdat alle inkomende e-mail werd doorzocht in plaats van opgeslagen bestanden, en omdat Yahoo er een speciaal zoekprogramma voor ontwikkelde. 

Vorige maand kwam Yahoo ook al in opspraak door het nieuws dat er eind 2014 zeker 500 miljoen accounts door internetcriminelen zijn gehackt. De gestolen gegevens bevatten e-mailadressen, telefoonnummers, geboortedata, versleutelde wachtwoorden en in sommige gevallen beveiligingsvragen. 

STER reclame