Een S300-raket wordt afgevuurd EPA

Rusland plaatst S-300 raketsysteem in Syrië

time icon

Rusland heeft een S-300 raketsysteem geplaatst op de Russische marinebasis in de Syrische kustplaats Tartous. Volgens het ministerie van Defensie zijn de luchtdoelraketten bedoeld om de basis en de Russische marineschepen in de haven van Tartous te beschermen.  

Rusland beschikte al over een geavanceerd S-400 luchtdoelsysteem bij de Hemeimeem luchtmachtbasis in het West-Syrische Latakia. Het besluit de luchtafweer verder te versterken met het S-300 raketsysteem komt een dag nadat de VS besloot de directe dialoog met Rusland over een staakt-het-vuren te beëindigen. 

Kruisraketten

De Amerikanen zijn bezorgd over de komst van de S-300 raketten, waarmee kruisraketten uit de lucht kunnen worden geschoten. Washington wijst erop dat IS of andere jihadistische milities in het land helemaal geen kruisraketten hebben. 

Rusland vecht aan de zijde van het Syrische regeringsleger tegen de tegenstanders van president Assad. De Russische luchtmacht steunt de opmars van Syrische grondtroepen met luchtaanvallen. Het Russische optreden tegen de gematigde tegenstanders van Assad wordt door het Westen veroordeeld. 

STER Reclame