NOS NieuwsAangepast

Gratis interrailen: propaganda of meer begrip voor Europa?

Is het plan om jongeren in heel Europa op hun 18e verjaardag een gratis Interrailkaart cadeau te doen serieus of een propagandastunt? Het Europees Parlement is verdeeld over die kwestie.

De een noemt het een doorzichtige poging om de liefde voor Europa te kopen, terwijl de ander het een uitgelezen kans vindt om jongeren meer begrip voor het continent bij te brengen.
Begin september lanceerde de voorman van de christen-democraten in het Europees Parlement, de Duitser Manfred Weber, het idee om jongeren op hun 18e verjaardag een Interrailkaart cadeau te doen. "Zo kunnen nieuwsgierige jongeren anderen beter leren kennen."

Vanavond debatteert het Europees Parlement over dit voorstel. Tegenstanders wijzen op de kosten. Gratis interrailen kost Nederland, waar iets meer dan 200.000 jongeren binnenkort 18 jaar worden, bijna 40 miljoen euro. Voor de hele EU komt het neer op een bedrag van net boven de miljard euro.

Sinterklaas

Anneleen Van Bossuyt van de Belgische N-VA noemt het een propagandastunt. En ook D66 is niet blij met het plan. Het doet woordvoerder Matthijs van Miltenburg denken aan Sinterklaas. "Gratis treinkaartjes, in een tijd van de vluchtelingencrisis, de naderende brexit en brandhaarden aan de buitengrenzen lijkt me niet echt belangrijk."

Wim van de Camp van het CDA is juist groot voorstander van het plan. Gratis Interrail stond al bij de vorige verkiezingen op zijn wensenlijst. Volgens hem gaat het erom de jongere generatie inzicht te geven in Europa. "Jongeren een kans geven om Europa te zien en te begrijpen."

De stemming over het plan is later deze maand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl