NOS NieuwsAangepast

Wiebes erkent fouten vertrekregeling Belastingdienst

Wiebes erkent fouten

Het is niet goed gegaan met de vrijwillige vertrekregeling bij de Belastingdienst, erkent staatssecretaris Wiebes in een brief aan de Tweede Kamer. Hij zegt dat er te gehaast en onzorgvuldig een besluit is genomen. "Dit is niet acceptabel en mag niet meer voorkomen."

De regeling is dit jaar ingesteld omdat er zo'n 5000 mensen weg moesten bij de Belastingdienst. De verwachting was dat dit aantal alleen haalbaar was als er een aantrekkelijke regeling werd ingesteld.

Nog niet weg

Maar vervolgens meldden zich in korte tijd veel meer mensen voor een gesprek dan verwacht, ruim 7800. De aanmeldingstermijn werd daarop meteen gesloten. Het ministerie wijst erop dat niet alle mensen die belangstelling hebben getoond, daadwerkelijk weggaan. Het departement verwacht dat het er maximaal 5800 worden.

Wiebes schrijft in zijn brief dat de grotere uitstroom nog niet tot problemen heeft geleid, omdat veel mensen nog niet zijn vertrokken. "Dat neemt niet weg dat in de toekomst processen mogelijk tijdelijk onder druk komen te staan."

'Geen probleem'

In augustus zei Wiebes nog dat de vertrekregeling geen problemen zou opleveren. Hij ging er toen nog van uit dat er tweehonderd mensen extra wilden vertrekken. Niet veel later bleek dat de belangstelling veel groter was.

De staatssecretaris van Financiën zegt dat er inmiddels actie is ondernomen om dit soort fouten te voorkomen. Het moet beter, vindt hij, maar volgens hem is het gratuit om sorry te zeggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl