Vanaf linksboven: Eekhoorn Jill, chihuahua's Montjiro en Yogurt, Grumpy Cat Instagram

Sommige bekende artiesten, zoals rapper Boef, hebben ruim 300.000 volgers op Instagram. Maar een chagrijnig kijkende kat kan zes keer zoveel fans hebben, bewijst internetfenomeen Grumpy Cat. Zeker op dierendag stelen huisdieren de show op sociale media.

Populaire dierenaccounts hebben vaak drie dingen gemeen: aparte kleding, opvallende gezichtsuitdrukkingen en een knuffelbaar beestje. Neem Yogurt the Pirate Dog uit Thailand. Bijna 140.000 mensen volgen het leven van deze eenogige chihuahua.

Vanwege een verlamming hangt Yogurts tong uit zijn bek. Hij krijgt aparte pakjes aan en heeft daardoor wel wat weg van een cartoon-figuur. De hond maakt online veel reacties los. "Ik ben ongesteld en deze foto brengt me zowel aan het huilen als aan het lachen!"

De eenoog chihuahua in een tas Instagram

Voor buldog Ted uit Amsterdam is dierendag extra bijzonder. Vandaag twee jaar geleden trok hij in bij zijn baasje Thijs Wolters. "Puur toeval, hij was 8 weken ervoor geboren en mocht op deze dag bij mij in huis", zegt de 43-jarige Wolters.

Ook Ted heeft een eigen Instagram-account. Ruim 860 mensen krijgen dagelijks een foto uit het dagelijkse leven van de Franse buldog. "Het verbaast me hoeveel mensen hem volgen", zegt het baasje.

'Waar blijft de foto?'

Het begon met vrienden, maar al gauw kwamen daar onbekende personen bij. "Als ik een dag mis, krijg ik gelijk een tweet van de kinderen van een of andere Haagse docent waar de foto van Ted blijft", zegt Wolters lachend.

Ted met kat Catootje Instagram

Natuurlijk krijgt de hond vandaag een extra traktatie: een bot en natvoer in plaats van de gebruikelijke hondenbrokken. "Het is niet zo dat hij biefstuk krijgt", lacht het baasje. "Dat is alleen voor op zijn verjaardag."

De slager was het daar vorig jaar niet mee eens. "Die vond het belachelijk dat ik biefstuk wilde kopen voor Teds eerste verjaardag en weigerde het mee te geven. Een hond proeft volgens de slager het verschil niet tussen biefstuk een simpel bieflapje, dus dat werd het."

'Vrienden werden er moe van'

Wolters begon in mei vorig jaar met Teds Instagram. "Eerste zette ik alle foto's van hem op Twitter, maar daar werden sommige vrienden moe van", zegt het baasje.

Ted is een beetje scheel aan één oog en iemand gaf hem met Photoshop een ooglapje. Dat is toch mooi?

Baasje Thijs Wolters

Op de app kregen fans geen genoeg van Ted. Soms sturen onbekenden zelfs een bewerkte foto van de buldog in. "Hij is een beetje scheel aan één oog en iemand gaf hem met Photoshop een ooglapje. Dat is toch mooi?"

Eigen standbeeld

Bij de immens populaire Grumpy Cat is de input van fans nog veel groter. De kat groeide mede daardoor uit tot een wereldwijde internethit. De ene dag staat het huisdier op de foto bij het Witte Huis in Washington, de andere dag volgt een selfie met de cast van de musical Cats op Broadway.

Grumpy Cat heeft zelfs een eigen standbeeld in Madame Tussauds in Washington.

Zo ver is het nog niet met buldog Ted. "Ik ben tevreden met 863 volgers", zegt Wolters. "We zien wel waar het schip strandt."

STER reclame