In de Filipijnen zijn de afgelopen maanden duizenden mensen om het leven gebracht die volgens de autoriteiten crimineel zijn
NOS NieuwsAangepast

Moordende Filipijnse politieman: wij zijn engelen

Voor het eerst heeft een hooggeplaatste politiefunctionaris in de Filipijnen toegegeven dat politieteams de laatste tijd systematisch mensen vermoorden. De Britse krant The Guardian heeft althans met een 'senior police officer' gesproken die zegt dat hij de afgelopen drie maanden betrokken was bij 87 moorden.

Sinds de nieuwe president Duterte een harde strijd aankondigde tegen criminaliteit, zijn naar schatting 3500 mensen vermoord. De officiële lezing van de autoriteiten is dat meer dan de helft van de moorden is gepleegd door burgercommando's. Bij de doden door toedoen van de politie zou sprake zijn geweest van ofwel noodweer ofwel corrupte agenten. Uit het relaas van de politieman die The Guardian sprak, rijst echter een ander beeld op.

Zuivering

Volgens de politieman zit hij in een streng aangestuurd geheim doodseskader dat als taak heeft om de straten te zuiveren van ongewenste mensen. Er zouden na het aantreden van Duterte tien van dit soort teams zijn opgericht, met elk zestien politiemensen.

We willen dat de media denken: waarom zou ik hier onderzoek naar doen?

De Filipijnse politieman die The Guardian sprak

De teams krijgen een lijst met daarop verdachte drugsgebruikers, dealers en andere criminelen. 's Nachts gaan ze de huizen langs en vermoorden de mensen op die lijst, zegt de geïnterviewde. De lijken dumpen ze een paar kilometer verderop.

Op de lichamen spelden de politiecommando's bordjes met teksten als 'drugsbaas' of 'verkrachter'. Dat doen ze om de media te beïnvloeden, zegt de politieman. "We willen dat ze denken: waarom zou ik hier onderzoek naar doen, het gaat blijkbaar om een crimineel, het is goed dat dit hem is overkomen."

Engelen

De politieman zegt dat het de teams niet gaat om moorden om het plezier, maar dat er een hoger doel is. "We zijn slechts gereedschap, we zijn engelen die door God worden gebruikt om deze slechte zielen te reinigen en terug naar God te brengen."

The Guardian benadrukt dat de uitlatingen van de man, die anoniem wil blijven, niet te verifiëren zijn. Wel heeft de krant vastgesteld dat hij inderdaad werkzaam is bij de nationale politie.

Hitler

De moordgolf van de afgelopen maanden heeft internationaal tot verontwaardiging geleid. Duterte heeft directe betrokkenheid steeds ontkend, al heeft hij wel herhaaldelijk gezegd dat hij er niet rouwig om is dat duizenden criminelen zijn omgebracht. Vorige week stelde hij zich in een toespraak tot doel om drie miljoen drugsverslaafden "af te slachten"; hij vergeleek zichzelf in dat verband met Adolf Hitler.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl