Chris Woerts op de tribune
NOS VoetbalAangepast

Woerts over eredivisie: je moet durven veranderen

"De Nederlandse competitie moet meer strijd en meer spanning brengen. En het moet duidelijk zijn voor de fans." Chris Woerts heeft wel een idee hoe. Sterker, de marketeer die zijn plannen maandagavond in Zeist al aan een select gezelschap presenteerde, loopt over van de plannen. "Ik denk dat het goed is als er een aantal logische veranderingen worden doorgevoerd."

Zo pleit de voormalig commercieel directeur van Feyenoord en het Engelse Sunderland voor een competitiestart ná 1 september. Pas als de transferperiode afgesloten is dus. Dat is eerlijker. En ook publieksvriendelijker. "We beginnen nu half augustus aan de competitie als iedereen nog aan de Costa Brava op het strand ligt", legt hij uit in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1.

"En met Kerst stoppen we weer met voetballen", voegt hij er misprijzend aan toe. "Net als iedereen vrij is en zin heeft om leuke dingen te doen met de kinderen!" Kortom, Woerts wil gewoon aan de bak met de feestdagen, rond Kerstmis dus - met aansluitend een winterstop van paar weken in januari - maar ook rond de Pasen.

Gerbrands: voor- en nadelen

Toon Gerbrands, de grote baas bij PSV, denkt er het zijne van. "De competitie later laten starten heeft voor- en nadelen. Als je Europees voetbal speelt en voorronden moet spelen, begin je al half juli. En dan is de competitie dus nog lang niet begonnen."

Toon Gerbrands

Ingrijpender is het afschaffen van de play-offs en terugbrengen van het aantal clubs in de eredivisie van achttien naar zestien. Dat komt de weerstand en spanning ten goede, meent Woerts. "Bovendien creëren we daarmee ruimte in de speeldagenkalender en kunnen we andere competitieformats introduceren."

Gerbrands kan er wel in meegaan. "Maar dat moet dan wel een relatie hebben met de kalender. Want als je met minder clubs gaat spelen en je schaft de play-offs af, wat ga je dan doen met de extra speeldagen? Het moet wel ergens toe leiden. En de grote clubs zullen 'ja' zeggen tegen het afschaffen van de play-offs. Maar de clubs die spelen voor plaats vier tot en met acht leveren dan in."

Uitgelachen

Woerts kent echter geen twijfel. "Je moet durven veranderen. Daar hebben de clubs ook om gevraagd. Want we voelen de achterstand met Europa steeds groter worden. Wij moeten weer kunnen aanhaken bij Europa en weer meedoen om de prijzen. We moeten een stabiel Europees land worden dat altijd verzekerd is van topvoetbal in Europa. Dat moet leidend zijn."

Het voetballen op kunstgras speelt daarbij ook een rol. Allemaal op kunstgras of niemand op kunstgras is zijn standpunt. "Zoals dit seizoen is geïntroduceerd dat alle velden gelijke afmetingen moeten hebben, zo moet dat ook gelden voor de ondergrond."

Het kunstgras in het stadion van PEC

Woerts zou het liefst de kunstgrasvelden in de ban doen. "Wij hebben toegestaan dat er op kunstgras gespeeld wordt, maar in het buitenland worden we echt uitgelachen. Wij zijn geen gidsland! Wij zijn een volgend land. Pas als iedereen in Engeland, Italië en Spanje en Duitsland op kunstgras speelt, moeten wij dat ook gaan doen."

Exportland

Ook in commercieel opzicht is de switch van de graspollen naar de synthetische sprieten geen handige, beweert hij. "Wij zijn een exportland. Wij leiden op om te verkopen. Maar wat leiden wij nu op? Zaalvoetballers!"

De eerste reacties in Zeist waren positief, merkt Woerts op. "Maandagavond waren de commerciële mensen uit het voetbal er. Dinsdag komen de clubs bij elkaar. Iedereen praat mee over het plan. Maar ik heb vast een voorzet gegeven, een aantal ideeën waardoor volgens mij het voetbal in Nederland beter wordt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl