ANP XTRA
In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

'Ouderejaars Vindicat stond expres op hoofd eerstejaars'

Het eerstejaars lid van Vindicat dat met hoofdletsel is opgenomen in het ziekenhuis is moedwillig mishandeld. Tijdens de ontgroening zou een ouderejaars na een ruzie op het hoofd van het nieuwe lid zijn gaan staan.

Dat melden bronnen rond de studentenvereniging aan RTV Noord.

De man was tijdens het incident in functie als lid van de commissie en maakte deel uit van de organisatie van de introductie van het corps. Hij zou zijn lidmaatschap bij Vindicat hebben opgezegd. Voor het slachtoffer is dat de reden om geen aangifte te doen.

Dronken

De andere leden van de commissie zijn volgens de bronnen geschorst omdat ze niet hebben ingegrepen tijdens de mishandeling. Ze zouden dronken zijn geweest. Dat is tegen de regels omdat ze tijdens de introductie verantwoordelijk zijn voor het welzijn van de nieuwe leden.

De voorzitter van Vindicat, Stijn Derksen, wil nog niet op het nieuws reageren. Binnen twee weken komt hij met een statement.

Zwak en laat

Volgens RTV Noord is een aantal oud-leden van de vereniging niet tevreden met de manier waarop het bestuur van Vindicat met de situatie omgaat. Ze vinden dat het bestuur 'zwak en laat' handelt, waardoor de complete vereniging ten onrechte wordt aangekeken op één incident.

Vindicat ligt de laatste tijd onder vuur. Naast het hersenletsel bij de eerstejaars kwam de studentenvereniging negatief in het nieuws door een bangalijst die werd gepubliceerd. Ook zouden eerstejaars een 'zwijgcontract' moeten ondertekenen. Ze krijgen een boete van 25.000 euro als ze iets over de ontgroening naar buiten brengen.

Advertentie via Ster.nl