Bij een bedrijf in Rotterdam zijn ze het etnisch profileren zat
NOS NieuwsAangepast

Bedrijf is politiecontroles van allochtonen beu: het loopt uit de hand

Twee tot drie keer per week onterecht staande gehouden worden omdat je in een mooie auto rijdt en een kleurtje hebt. Dat gebeurt vaak, zo blijkt uit een onderzoek. Onderhoudsmonteur Samim Abdulsalim is bekend met het fenomeen etnisch profileren, net als veel collega's bij het telefoonbedrijf waar hij werkt in Rotterdam.

Het overgrote deel van de zeventien monteurs bij Belcentrale Rotterdam is allochtoon, vertelt zijn leidinggevende Sidra de Groot. Afghanen en vooral Marokkanen die dagelijks onderweg zijn om telefoons te installeren. Ze rijden in de nieuwste Golf 7, een extraatje van het bedrijf om het werk leuker te maken voor de jongens en omdat het goed overkomt bij de klanten.

Rijbewijs inleveren

Maar die combinatie leidt er wel toe dat de werknemers wekelijks staande worden gehouden door de politie. "Het loopt eigenlijk een beetje uit de hand", zegt De Groot. "De monteurs zelf vinden het inmiddels normaal dat ze minimaal één keer per week staande worden gehouden. Ik vind het niet normaal."

De Groot vertelt dat al een keer een auto in bewaring is genomen en dat twee werknemers hun rijbewijs moesten inleveren. Volgens haar onterecht, maar wel heel vervelend voor het bedrijf en de jongens omdat zij niet meer konden werken.

Als het een keer door dezelfde gebeurt, begrijp ik dat wel, maar twee keer niet. Dan is het gewoon pesten.

Onderhoudsmonteur Samim Abdulsalim

Abdulsalim, die van Afghaanse afkomst is, is het gewend dat hij aan de kant wordt gezet. "Negen van de tien keer zegt de politie dat ik staande word gehouden omdat er sprake is van een verdachte situatie. Ze zeggen ook vaak dat het preventief is."

Zelf vermoedt hij dat hij aan de kant wordt gezet omdat de politie denkt dat hij Marokkaan is, in een Golf 7 rijdt en er jong uitziet. "Dan willen ze me toch weer even controleren, terwijl ik gewoon aan het werk ben. Dan vragen ze: 'Wat ben je aan het doen? Waar zijn die dozen voor?' Eigenlijk heb ik dan helemaal geen zin om het uit te leggen."

Abdulsalim zegt dat hij ook regelmatig staande wordt gehouden door dezelfde agenten. "Als het een keer door dezelfde gebeurt, begrijp ik dat wel, maar twee keer niet. Dan is het gewoon pesten." Sowieso noemt hij het wel erg overdreven om twee keer in de week aan de kant te worden gezet.

Groot deel politiecontroles blijkt onterecht

Gisteravond was het weer raak, in zijn eigen wijk. "Het is heel vervelend, want soms zit je met je ouders of met andere mensen in de auto. Of je staat in de wijk met een politieauto achter je: dan denken de buren misschien wel dat je een crimineel bent. 'Wat doet hij allemaal dat hij zo vaak wordt gecontroleerd?' En dat terwijl er eigenlijk helemaal niks aan de hand is."

Het is frustrerend, stelt Abdulsalim. "Als ik nu een politieauto zie, begin ik al een raar gevoel in mijn buik te krijgen", zegt hij. "Het zorgt voor een bepaalde afstand tussen politie en burgers."

Abdulsalim hoopt dat het een keer ophoudt. Een systeem waarin de politie de staande houdingen bijhoudt, zou volgens hem kunnen helpen. "Dat ze zien: deze jongen is al gecontroleerd, al tien keer. Hij is oké, hij doet niets verdachts, hij heeft geen drugs, geen pistool. Laat hem maar met rust."

Jongens die een goede studie doen, goede banen hebben, die worden hierdoor geraakt.

Leidinggevende Sidra de Groot

Ook De Groot hoopt dat er snel een einde komt aan het etnisch profileren. "Het is zonde, want het overkomt vaak jonge Marokkaanse jongens die het gewoon heel goed doen en dat moeten we koesteren."

Ze vreest voor de invloed die het op deze jongens heeft. "Jongens die een goede studie doen, goede banen hebben, die worden hierdoor geraakt. Die krijgen dan ook zoiets: waar doe ik het eigenlijk voor? De volgende keer als zo'n agent naar me toekomt, ben ik ook niet meer zo aardig, want we worden toch over een kam geschoren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl