Rinus Beintema
Aangepast

Deze Fries wil wiet op z'n Amerikaans gelegaliseerd krijgen

  • Emil van Oers

    Verslaggever NOS op 3

  • Emil van Oers

    Verslaggever NOS op 3

Rinus Beintema is al meer dan dertig jaar cannabiskweker en vocht jarenlang voor legalisering van de beruchte 'achterdeur' van coffeeshops. Zonder succes. Sinds een jaar gooit hij het over een totaal andere boeg: hij verstrekt medicinale cannabisolie aan ernstig zieke patiënten. Daarmee wil hij justitie provoceren en hoopt hij uiteindelijk de wietteelt gelegaliseerd te krijgen.

"We hebben gekeken naar Amerika", zegt Rinus. "Daar zijn ze ook als illegale underground care giver (ondergrondse zorgverlener, red.) begonnen en hebben ze het voor elkaar gekregen dat het inmiddels in vijftig staten voor medicinale doeleinden gelegaliseerd is."

Inmiddels heeft de gereguleerde wietteelt in meerdere staten ook zijn weg gevonden naar de recreatieve gebruiker. Die weg wil Rinus ook bewandelen.

We spelen een soort schaakspel met justitie, dat tot dusver erg goed uitpakt.

Rinus Beintema

In het ledenbestand van de Social Club staan volgens Rinus inmiddels 2600 patiënten en dat aantal groeit als kool. "Er komen dagelijks zo'n vijftien leden bij", zegt Rinus. Het gaat bijvoorbeeld om uitbehandelde kankerpatiënten of mensen met reuma of de ziekte van Crohn, die de wietolie gebruiken voor pijnverlichting.

Door zieke mensen te helpen, hoopt Rinus naast wietplantjes ook goodwill te kweken. "We hebben een methode bedacht waarmee we denken dat wij de mensen kunnen helpen, zonder dat justitie direct de aanval op ons kan openen. Het is een soort schaakspel. Tot nu toe pakt het erg goed uit."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Want ook al is het kweken en het verstrekken van de wietextracten illegaal, de stichting wordt gedoogd, terwijl het bij overheid en justitie bekend is wat er gebeurt. Rinus is dan ook niet vies van media-aandacht. Sterker nog, hoe meer exposure, hoe beter. Met de Social Club wil hij dan ook provoceren. "We proberen een proefproces uit te lokken."

"Alles wat helpt om dit bespreekbaar te maken en een gesprek te laten ontstaan tussen cannabisondernemers en de overheid. Kom maar op, wij staan in de loopgraven tegenover justitie."

Want als ze hém vastzetten, zijn ook die vele patiënten de dupe.

De cannabisolie zoals patiënten die thuis ontvangen

Strafblad

Justitie en Rinus zijn geen onbekenden van elkaar. Hij heeft een strafblad waar je u tegen zegt. "Als coffeeshophouder mocht ik mijn eigen wiet niet kweken. Dan doe je iets wat niet mag en krijg je justitie op de stoep. Zo dwingen ze coffeeshophouders het bij iemand anders in te kopen. De goedwillende kweker wordt door het huidige klimaat gedwongen zich bij criminele organisaties aan te sluiten, zodat ze beschermd kunnen worden. Want in hun eentje kunnen ze niet overleven."

Aan die kant van de achterdeur liggen grote problemen op de loer. "De laatste tijd is de situatie enorm verhard. Mijn persoonlijke ervaringen? Van politie-invallen tot rippartijen en inbraken, maar ook schietpartijen waarbij een vriend van mij geraakt is. Dat zijn situaties die je niet vergeet en die nu een drijfveer zijn om dit te normaliseren en te legaliseren."

Ik ben een realist, geen sprookjesverkoper.

Rinus Beintema

Eigenlijk is de Social Club een protest tegen de beruchte achterdeur, en de illegale en criminele praktijken die daarmee gepaard gaan. "We denken dat dat beter kan. We zouden onder de paraplu van onze stichting het liefst veel welwillende kwekers bij ons willen aannemen en die gewoon legaal betaald werk laten verrichten, dus ook gewoon uiteindelijk met een pensioen."

Maar los van zijn persoonlijke agenda is hij blij dat hij zieke mensen helpt. "Ik dacht eerst altijd dat die Amerikanen een mooi verhaal hadden bedacht om een verstopte coffeeshop te beginnen. Zo van: ik heb pijn aan m'n vinger en ik heb nu een jointje nodig om de pijn wat te verlichten. Maar tot mijn eigen verbazing moet ik daarop terugkomen en zien wij nu zelf ongelooflijke resultaten bij mensen die dit gebruiken voor pijnverlichting en andere medische doeleinden."

Overigens is niet iedereen ermee geholpen en de resultaten van zijn medicinale wiet zijn niet wetenschappelijk bewezen. "Ik ben een realist, geen sprookjesverkoper. Maar de reacties zijn heel positief en dankbaar. Mensen helpen is voor mij een heel mooie bijkomstigheid, maar het is niet waar ik op gemikt heb."

Rinus in gesprek met een patiënt in de Social Club

Meerderheid Tweede Kamer

Volgens Rinus loopt Nederland op dit moment achter de feiten aan, waar het eerder een gidsland was op gebied van cannabisbeleid.

Anderhalve week geleden was er in de Tweede Kamer een meerderheid voor de regulering van wietteelt; kwekerijen onder controle van de overheid. Met andere woorden: geen schimmige praktijken meer bij de achterdeur van de coffeeshop. De coffeeshophouders zijn er over het algemeen blij mee, maar bij Rinus gaat de vlag nog niet uit.

"Ik ben er erg sceptisch over. Ik heb weinig vertrouwen meer in de beloften en afspraken die ze vanuit Den Haag maken. Tot nu toe gaan alleen de lokale overheden het gesprek met me aan. Ze vinden de Social Club een sympathiek project en willen graag op de hoogte gehouden worden van de vooruitgang. Dat is een enorme opsteker voor ons. Ik ben ook best bereid tot een gesprek met Den Haag." Ook als dat gebeurt in de vorm van een proefproces.

Deel artikel: