AFP

De Duitse minister van Economische Zaken vindt dat Deutsche Bank onterecht de schuld van de koersval van vorige week bij beleggers legt. "Ik weet niet of ik moet lachen of huilen", zei minister Sigmar Gabriël in Teheran waar hij op dit moment met een handelsdelegatie is. 

Gabriël vindt het vreemd dat een bank die met speculeren heel veel geld heeft verdiend, zegt slachtoffer te zijn geworden van beleggers. "Ik maak me zorgen om de mensen die bij de bank werken." 

Boete

Deutsche Bank is met 100.000 medewerkers een van de grootste banken ter wereld, maar staat onder zware druk vanwege schandalen en dreigende boetes. Na berichten over belangrijke klanten die een deel van hun zaken elders hebben ondergebracht, daalde de koers van de bank flink. 

Ook speelt een dreigende boete van de Amerikaanse toezichthouder mee. Die wil dat de bank 14 miljard dollar betaalt voor de rol die Deutsche Bank speelde bij de verkoop van rommelhypotheken. Die hypotheken speelden een grote rol bij het ontstaan van de financiële crisis. Over het boetebedrag wordt nog onderhandeld, maar er hangt de bank nog meer boven het hoofd. 

Italiaanse bank

Dit weekend werd de financiële instelling officieel in staat van beschuldiging gesteld voor het derivatenschandaal bij de Italiaanse Banco Monte dei Paschi di Siena. Deze Italiaanse bank dreigde in juli om te vallen

De bestuursvoorzitter van Deutsche Bank, John Cryan, verzekerde het personeel eerder ervan dat de bank er financieel goed voor staat, maar dat er "krachten" zijn die het vertrouwen in de bank willen aantasten. Daarmee doelde hij op beleggers. 

STER reclame