AFP

"Ik ken ons ingewikkelde belastingstelsel beter dan welke presidentskandidaat ook en ik ben de enige die het kan veranderen." Donald Trump reageert op Twitter op de onthulling van The New York Times dat hij jarenlang geen inkomstenbelasting heeft betaald. 

De Republikein weigert - in tegenstelling tot andere presidentskandidaten - zijn belastingaangiftes openbaar te maken, maar doordat The New York Times een gelekte aangifte uit 1995 in handen heeft gekregen, zijn er toch gegevens op straat komen te liggen. Daaruit blijkt dat Trump destijds had aangegeven dat hij 916 miljoen dollar verlies had geleden en dat hij daarom gedurende achttien jaar een bepaald bedrag mocht aftrekken van de belasting. 

De recente onthulling heeft waarschijnlijk geen juridisch gevolgen voor Trump, zegt correspondent Arjen van der Horst. "Uit niets blijkt dat Trump de wet heeft overtreden. De wet om bedrijfsverliezen af te trekken van je inkomsten is nu eenmaal erg ruim in Amerika en Trump lijkt daar optimaal gebruik van gemaakt te hebben."

"Het is vooral politiek schadelijk voor hem", stelt Van der Horst. "Trump heeft met de politieke traditie gebroken door niet zijn belastingaangifte openbaar te maken. Dit zou wel eens een aanwijzing kunnen zijn waarom." 

Druk groter

"Het is mogelijk dat Trump jarenlang geen belasting heeft betaald, terwijl hij een leven van ongekende luxe en rijkdom heeft geleefd. Dan komt je boodschap dat je opkomt voor de hardwerkende belastingbetalers wat minder overtuigend over, zeker als je in het verleden vaak kritisch bent geweest over rijke Amerikanen die weinig tot geen belasting betalen."

Uit opiniepeilingen blijkt bovendien dat een meerderheid van de kiezers, onder wie veel Republikeinen, wil dat Trump zijn belastingaangifte openbaar maakt. "De druk om dit doen zal alleen maar groter worden. Het is onwaarschijnlijk dat hij dit alsnog doet, maar het onderwerp zal hem tot 8 november blijven achtervolgen, mede door onthullingen als die in The New York Times", aldus Van der Horst.

Trump was op de weg naar beneden, maar krabbelde toch weer op

Voormalig burgemeester Giuliani

Volgens het kamp van presidentskandidaat Hilary Clinton slaat de onthulling in als een bom. De Democraten grepen het nieuws snel aan om Trumps kwaliteiten als president in twijfel te trekken. "Het artikel in The New York Times toont aan hoe kolossaal Donald Trumps zakelijke blunders in het verleden zijn geweest en dat hij lange tijd vermeden heeft om inkomstenbelasting te betalen."

Voormalig burgemeester Giuliani van New York, tevens oud-adviseur van Trump, ziet dat anders. Hij noemt Trump juist "een genie". "Het zou dom van hem zijn geweest als hij geen gebruik had gemaakt van de regels", zei hij in een programma van ABC.

"De VS heeft een man nodig die weet hoe je kunt terugkomen na een fout", zei Giuliani. "Trump was op de weg naar beneden, maar krabbelde toch weer op. De Amerikanen hebben zo iemand nodig." 

Giuliani: Trump is geniaal

Meer over de Amerikaanse verkiezingen zie je bij NOS The Series:

NOS The Series

STER reclame