Hillary Clinton
NOS NieuwsAangepast

Barsten in het glazen plafond, op Wall Street en in Witte Huis

Hillary Clinton is op weg om het ultieme glazen plafond te breken: ze kan de eerste vrouwelijke president worden van Amerika, maar de gevolgen van deze breuk met traditie zijn duidelijk zichtbaar. Bijvoorbeeld tijdens het debat van afgelopen maandag tussen de presidentskandidaten.

"Trump begon over haar uiterlijk, over haar uithoudingsvermogen", zegt Melissa S. Fisher, docent antropologie aan Universiteit van New York. "Ik maak me zorgen, want hij vertegenwoordigt een deel van onze maatschappij."

Op verkiezingsbijeenkomsten van Trump lopen regelmatig aanhangers rond met T-shirts met leuzen als 'Strijk mijn shirt' en 'Hillary zuigt, maar niet zo goed als Monica'. Fisher: "Het is zogenaamd ongevaarlijk, omdat het niemand fysiek pijn doet. Maar het wordt uitgezonden op televisie, miljoenen mensen zien het en lachen er om. Ze nemen het niet serieus. Dat is vernederend." Fisher noemt dit soort gedrag 'symbolisch geweld'.

Dat is herkenbaar voor Maureen Sherry. Ze werkte jarenlang voor een zakenbank op Wall Street, ook een mannenbolwerk. Ze was daar de jongste directeur van het bedrijf en heeft genoeg verhalen over de 'bro-cultuur'. Bijvoorbeeld toen haar collega's haar een pizza met condooms aanboden, of elkaar uitdaagden om haar moedermelk te drinken.

Ik dacht: wat drinkt mijn kind morgen?

Maureen Sherry

"Voor veel vrouwen en ook voor mij is het onacceptabel om dagelijks in zo'n omgeving te werken, maar ik vond mijn werk leuk. Mijn reactie was niet: oh arme ik, iemand heeft mijn melk gedronken. Ik dacht: wat drinkt mijn kind morgen?"

Tijdens de huidige verkiezingscampagne lijkt het seksisme omtrent Clinton steeds erger te worden. Dat beaamt Fisher: "We komen uit een tijdperk van politieke correctheid, mensen waren zich bewust van het belang van diversiteit en inclusiviteit. Maar Trump heeft dat vernietigd. Verschillende sectoren waar vooral mannen in werken, worden nu gedomineerd door dit soort politieke incorrectheid. Ik vind dat verontrustend."

Glass Ceiling Club

Een zelfde ontwikkeling was er toen Barack Obama in 2008 de verkiezingen won en president werd. "Aan de ene kant gingen mensen meer openstaan voor het idee dat een zwarte man hoge functies kan bekleden", legt Fisher uit. "Aan de andere kant is er meer geweld jegens zwarte mannen. Dat is geen toeval. Ik denk dat bij een presidentschap van Hillary hetzelfde gebeurt: er komt meer bewustzijn over gendergelijkheid, maar tegelijkertijd ook meer expliciet seksisme."

Sherry en haar vrouwelijke collega's hebben wel geprobeerd de 'bro-cultuur' te veranderen: "We vonden ons werk leuk en wilden niet weg, maar kwamen maar niet hogerop. We hadden de 'Glass Ceiling Club' opgericht om dat te veranderen, maar waren weinig succesvol."

Je krijgt een cheque en vervolgens werk je nooit meer op Wall Street.

Maureen Sherry

Sherry zegt dat dat komt doordat het wereldje erg is afgesloten. "Je tekent van tevoren een formulier waarin staat dat alle juridische problemen binnenshuis worden afgehandeld: je gaat zitten met je baas, er is een mededeling, daarna krijg je een cheque en vervolgens werk je nooit meer op Wall Street. Dat zorgt ervoor dat dit soort culturen blijven bestaan."

Daarom besloot Sherry een boek te schrijven over haar ervaringen als vrouw in de mannenwereld van Wall Street. Haar fictieve werk Opening Belle kwam uit in februari van dit jaar. Er wordt een film van gemaakt, filmstudio Warner Bros. heeft de rechten van haar boek gekocht. Reese Witherspoon is al verbonden aan het project, als producent en actrice. Dat bewijst wel: hoe hard de patriarchale maatschappij ook probeert dat glazen plafond in stand te houden, vrouwen breken er uiteindelijk toch wel doorheen.

'Dan zaten er geen schijfjes salami op de pizza, maar condooms'

Meer over de Amerikaanse verkiezingen zie je bij NOS The Series:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl