EPA

Voor het einde van maart volgend jaar start Groot-Brittannië de formele procedure die er uiteindelijk toe leidt dat het land uit de Europese Unie stapt. Dat heeft de Britse premier Theresa May tegen de BBC gezegd, voorafgaand aan een conferentie van de Conservatieve partij in Birmingham.

May: procedure Brexit start niet later dan maart volgend jaar

De discussie over het tijdstip waarop Londen het zogenaamde artikel 50 zou laten ingaan, wordt al gevoerd sinds juni, toen een Britse meerderheid per referendum stemde voor afscheiding van de EU. Met een beroep op artikel 50 uit het verdrag van Lissabon kunnen lidstaten de unie verlaten. Dat proces duurt zo'n twee jaar.

De regering in Londen wil van Britse ondernemers horen wat zij belangrijk vinden om te regelen met de Europese Unie voordat de brexit zijn beslag krijgt, zei May. Een afscheid van de EU betekent bijvoorbeeld dat het bedrijfsleven te maken krijgt met exportheffingen.

"Ik wil de beste deal voor onze handel in goederen en diensten", zei de premier in het BBC-interview. Minister David Davis, die de brexit gaat begeleiden, spreekt in deze periode met allerlei handelssectoren in Groot-Brittannië over hun wensen voor de toekomst. Grote Britse ondernemers spraken zich voor het referendum in meerderheid uit tegen de brexit.

In de volgende Queen's speech, de Britse variant op de Troonrede, zal koningin Elizabeth een "grote intrekkingswet" aankondigen, zei May ook. Daarmee wordt het statuut waarin de toetreding tot de EU werd vastgelegd, buiten werking gesteld.

STER reclame