De volleyballers van Landstede vieren hun derde landstitel op een rij ANP Pro Shots

Jarenlang was Zwolle de absolute top in het Nederlandse volleybal. Maar na het afgelopen seizoen stopte Landstede als hoofdsponsor en leek het einde van topvolleybal in Zwolle nabij. Toch kwam er een doorstart en speelt Zwolle vanmiddag om de Supercup tegen landskampioen en bekerwinnaar Lycurgus.

De erelijst van Zwolle van de laatste jaren is indrukwekkend. Tussen 2012 en 2015 won de club drie keer de landstitel, drie keer de beker en ook nog eens drie keer de Supercup. Maar spelen om de prijzen, dat lijkt nu even verleden tijd. Sterker nog, in Zwolle zijn ze allang blij dat ze een team op de been kunnen krijgen. Zeven spelers hebben ze nu, terwijl er zes nodig zijn in het veld.

En die zeven spelen bijna allemaal op amateurbasis. "Alleen de kersverse aanwinst, de Australiër Fraser Smith, krijgt een kleine vergoeding in verband met zijn werkvergunning en visum", zegt Jelle Hilarius, de enige speler die bleef nadat Landstede was gestopt. De komst van Smith was mogelijk doordat er met het bedrijf Coniche inmiddels wel een nieuwe hoofdsponsor is gevonden. "Nederlandse spelers kunnen wij echter niet meer halen, omdat die allemaal al bij een club zitten", legt Hilarius uit.

'De verantwoordelijkheid ligt bij het team, de coach is dienend'

Vooral dankzij Hilarius en coach Thijs van Noorden is er nog een team dat dit seizoen mee kan spelen in de eredivisie. En daar blijft het niet bij. Er wordt bij Zwolle op unieke wijze geprobeerd om weer terug te keren naar de top. Hilarius: "Wij proberen binnen de topsport het voor elkaar te krijgen dat spelers, trainers en bestuur op dezelfde lijn liggen en dat iedereen dus even verantwoordelijk is voor alles."

Dat gaat zelfs door tot in het veld. "Ook daarin is iedereen verantwoordelijk en is de coach echt dienend", licht Hilarius verder toe. "Ik stuur alleen bij waar ze uit de bocht vliegen. Als ze even niet meer weten waar ze aan toe zijn", zegt coach Van Noorden, die zelf ook nog als speler mee kan doen.

Theekransje

Een compleet nieuwe werkwijze dus en dat was best even wennen. "Dat is best wel lastig ja", geeft Hilarius toe. "Je bent als speler gewend om te luisteren naar de coach en je vol te focussen op de opdracht. Nu moet je je eerst focussen op wat je eigenlijk gaat doen." 

Zo bepalen de spelers ook hoe een training eruitziet. Dat leverde soms wel heel veel discussies op. "Zeker in het begin leek het soms wel op een theekransje ja", aldus Hilarius. Maar hij weet zeker dat dat tegen Lycurgus niet gaat gebeuren. "We gaan in het veld vrij weinig discussiëren, allemaal met de borst vooruit richting Lycurgus."

Van Noorden hoopt vooral dat zijn team de landskampioen een beetje tegenstand kan bieden. "We zijn wel van plan om het langer dan een uur vol te houden. We gaan er vol in en zullen met veel plezier en enthousiasme de strijd in gaan. En dan zien we wel of Lycurgus er ook helemaal klaar voor is."

STER reclame