Pedro Sánchez
NOS NieuwsAangepast

Leider Spaanse sociaal-democraten stapt op, weg vrij voor nieuwe regering

De leider van de Spaanse sociaal-democraten, Pedro Sánchez, heeft zijn ontslag ingediend. De partij (PSOE) was vandaag bijeen voor een extra overleg over zijn positie. Aan het einde van de dag verloor Sánchez de stemming over zijn leiderschap en besloot hij op te stappen. Zijn vertrek biedt kansen op de vorming van een nieuwe regering.

Al negen maanden moet er in Spanje een nieuwe regering gevormd worden, maar een coalitie is er nog steeds niet. De twee grootste partijen van het land, de conservatieve Partido Popular van waarnemend premier Rajoy en en de sociaal-democraten, hebben samenwerking afgewezen.

Pogingen van Rajoy om een minderheidsregering te vormen met de liberale partij Ciudadanos strandden eveneens. Sánchez stemde hier met zijn PSOE tegen.

Kritiek

Sánchez wordt door een deel van zijn partijbestuur verweten de komst van een nieuwe regering Rajoy onmogelijk te maken. Volgens critici had Sánchez nu geen andere keus dan opstappen, omdat een nieuwe stembusgang de huidige impasse in Spanje vrijwel zeker niet zal doorbreken.

Het is nog niet duidelijk wie hem opvolgt. Als kanshebber wordt gezien Susana Díaz, regionaal president van de deelstaat Andalusië. Zij is steeds de voornaamste criticus van het beleid van Sánchez geweest.

Díaz vindt dat haar partij zich bij stemmingen over een minderheidsregering moet onthouden van stemming. In dat geval zou Rajoy alsnog kunnen gaan samenwerken met Ciudadanos

Volgens correspondent Rop Zoutberg kunnen de sociaal-democraten in zo'n situatie alsnog veel macht naar zich toetrekken: "De minderheidscoalitie is dan voor ieder wetje afhankelijk van de PSOE."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl