Het skelet van de mammoet moet zo'n 200.000 euro opbrengen op een veiling
NOS NieuwsAangepast

Nieuwe eigenaar gezocht voor mammoetskelet van drie meter hoog

Skeletten van mammoeten staan meestal in musea, maar nu is er een te koop voor iemand die thuis nog wat ruimte over heeft. Het online veilinghuis Catawiki biedt een compleet skelet aan van 3,2 meter hoog en 5,5 meter lang. Het fossiel uit de ijstijd bestaat uit 270 botten en heeft slagtanden van 3 meter lang.

Volgens de veilingmeester zijn er voor zover bekend maar zeven volledige mammoetskeletten in Nederland, en is dit het enige in particulier bezit. De botten zijn niet allemaal van dezelfde mammoet, maar zijn door de jaren heen bij elkaar verzameld door de huidige eigenaar om zo tot een volledig skelet te komen. Alle botten komen uit de Noordzee. In de ijstijd was dat een toendra waar veel mammoeten leefden. Nog steeds worden daar veel botresten gevonden, vooral door vissers.

Niet goedkoop

De mammoet die nu geveild wordt, moet tussen de 200.000 en de 260.000 euro opbrengen. Het hoogste bod staat nu nog op 35.000 euro.

Op de ijstijd-veiling worden verder een compleet skelet van een holenbeer, de fossiele schedel van een uitgestorven hyenasoort en allerlei botten en tanden van andere uitgestorven dieren aangeboden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl