NOS NieuwsAangepast

Rutte: verspreiden van onzin over MH17-onderzoek moet stoppen

De Nederlandse ambassadeur in Moskou zal maandag de boodschap overbrengen dat het in diskrediet brengen van het onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17 niet kan. "Het verspreiden van onzin over dit onderzoek moet stoppen, het betwijfelen van de onafhankelijkheid accepteren we niet", zegt premier Rutte.

Rutte: verspreiden van onzin accepteren we niet

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken liet gisteren weten dat de Nederlandse ambassadeur in verband met het onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17 wordt ontboden. Ambassadeur Renée Jones-Bos moet overmorgen op gesprek komen. Vrijdagmorgen ontbood minister Koenders de Russische ambassadeur. Hem werd te kennen gegeven dat Nederland niet blij is met de Russische kritiek op het internationale onderzoek naar de ramp.

Rusland wil de Nederlandse ambassadeur uitleggen waarom Rusland niet instemt met de conclusies over de oorzaak van de ramp, staat in de verklaring van het ministerie. Het onderzoek is volgens een woordvoerder door de gebruikte onderzoeksmethodes "de verkeerde kant opgegaan".

Volgens premier Rutte zal Nederland het gesprek gebruiken om duidelijk te maken dat Rusland de onafhankelijkheid van het onderzoek moet respecteren.

Rutte was afgelopen week tijdens de presentatie van het onderzoek in Zuid-Korea. "Ik hoefde de presentatie daar niet op een website te volgen. Alle internationale televisiezenders zonden het live uit. De hele wereld is zeer geïnteresseerd vanuit een diepe betrokkenheid bij de nabestaanden. Wij verwachten nu van de Russen dat ze meewerken aan het verdere proces. Het verspreiden van onzin over de kwaliteit van het onderzoek moet stoppen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl