ANWB wil 'filepolitie' voor handhaving op de snelweg

tijd van publicatie Aangepast
ANP

De politie moet strenger optreden op de snelweg. Betere handhaving voorkomt de lange files die dagelijks ontstaan. De ANWB pleit voor 'filepolitie'. Volgens directeur Frits van Bruggen "doet iedereen maar wat op de snelweg, omdat men weet dat de pakkans te verwaarlozen is". Dat zegt hij in een interview met De Telegraaf.

De ANWB heeft genoeg van de files die ontstaan door onoplettendheid van automobilisten die met andere dingen bezig zijn onder het rijden. Ze veroorzaken veel ongelukken, waar andere weggebruikers de dupe van zijn, doordat ze dagelijks met opstoppingen te maken krijgen.

Fors meer files

De filezwaarte (de lengte maal de duur van files) is in de eerste negen maanden van dit jaar toegenomen met tien procent ten opzichte van vorig jaar. "Automobilisten bellen, lezen, scheren zich, tutten zich op en weet ik wat al niet", zegt Van Bruggen. "Allemaal zaken waardoor de concentratie verslapt en er te pas en te onpas ongelukken gebeuren."

Volgens hem is gebleken dat alleen een campagne om dat gedrag te veranderen niet genoeg helpt. "Alleen stringente handhaving, zichtbare observatie en staandehoudingen bieden soelaas, zo denken wij." Daarom moet de politie weer zichtbaarder zijn op de snelweg, vindt de ANWB-directeur. "Wat ons betreft komen de Porsches van de verkeerspolitie weer terug. Liever vandaag dan morgen."

Geen prioriteit

In een reactie zegt de Nationale Politie de klachten van de ANWB te herkennen. Toch denkt de politie dat er op korte termijn niets verandert. "Verkeer staat niet op de topprioriteitenlijst die wij van de minister hebben gekregen."

Vorige week werd besloten dat Rijkswaterstaat en de politie het verkeer op de A1 en de A6 beter in de gaten gaan houden, in ieder geval tot november. Aanleiding is dat het de afgelopen periode op die wegen extra druk was en er meer ongelukken gebeurden. De extra inspecteurs moeten regelen dat incidenten sneller worden afgehandeld, waardoor files sneller oplossen. Bij grote drukte zal de politie extra controleren.

STER reclame