De politie van El Cajon toont videobeelden van het moment waarop een ongewapende zwarte man werd neergeschoten AFP

De politie van El Cajon, een buitenwijk van de Amerikaanse stad San Diego in Californië, heeft twee video's vrijgegeven van het moment waarop agenten een ongewapende zwarte man doodschoten. De agenten dachten dat de man, Alfred Olango, hen wilde beschieten. Met de publicatie van de beelden hoopt de politie de gemoederen naar aanleiding van het incident te kalmeren.

Op de videobeelden is te zien dat de politie vier keer op Olango schoot, nadat hij met zijn handen op borsthoogte naar de politie had gewezen. De agenten omschreven het als een schiethouding. Later bleek dat de man niet een wapen, maar een elektronische sigaret vasthield.

De advocaat van de familie is blij met de publicatie van de beelden. Hij zegt dat er op de video's te zien is hoe "een cowboy met getrokken pistool een geestesziek persoon provoceert". Volgens de advocaat was er bij de politie gemeld dat Olango ongewapend en geestesziek was.

Demonstraties

In 1991 was Olango als Oegandese vluchteling naar de VS gekomen. Eerder was hij veroordeeld voor drugs- en wapenbezit. Volgens zijn moeder had hij recent een zenuwinzinking gehad na het overlijden van een vriend.

Ooggetuigen van het incident zeiden eerder dat de man smeekte om niet beschoten te worden. De afgelopen twee dagen is er voor het politiebureau in El Cajon gedemonstreerd tegen politiegeweld.

Twee weken geleden ontstonden er in de Amerikaanse stad Charlotte protesten na een vergelijkbaar incident.

STER reclame