Foto van de Instagram van de twee foodbloggers The Green Happiness

Green Happiness-diëtisten: we volgen wetenschappelijke normen

tijd van publicatie Aangepast

De kritiek op het omstreden The Green Happiness-dieet is onterecht, schrijven de bedenkers ervan op hun website. "Onze menusuggesties zijn doorgerekend aan de hand van gangbare wetenschappelijke normen."

Foodbloggers Tessa Moorman en Merel von Carlsberg kregen de afgelopen weken een storm aan kritiek over zich heen. Onder meer NRC Handelsblad en tv-programma Zondag met Lubach veegden de vloer aan met hun dieet.

Het Voedingscentrum waarschuwde vervolgens voor de voedingsadviezen. Het dieet zou niet goed onderbouwd zijn, onjuistheden bevatten en er is een risico op een tekort aan belangrijke voedingsstoffen, zoals eiwitten.

De twee vrouwen reageren vandaag op de ophef: "Niet altijd even leuk", staat op hun blog. Aan de hand van dertien vragen pareren ze de verwijten aan hun adres. "De kritiek is bij vlagen zeer scherp, vooral van personen die onze boeken niet hebben gelezen."

'Wel genoeg eiwitten'

De diëtisten zijn het oneens met het oordeel van het Voedingscentrum. "De eiwitinname in onze adviezen is ten minste in lijn met het minimum dat de Gezondheidsraad aanbeveelt."

De bewering dat noten en peulvruchten volledig ontbreken in de menu's, wordt naar de prullenbak verwezen. Het duo zegt ook dat niet vast te stellen is dat hun dieet tot een tekort aan bepaalde voedingsstoffen kan leiden.

"Wij hebben deze wijsheid niet in pacht. Om een goed antwoord te kunnen geven op deze vraag is empirisch wetenschappelijk onderzoek nodig naar eventuele effecten op de langere termijn. Dergelijke onderzoeksresultaten zijn niet voorhanden."

Menstruatie-uitspraak

Moorman en Carlsberg reageren ook op hun omstreden uitspraak over eieren. Onder meer in RTL Late Night noemden ze eieren de menstruatie van kippen. Deze bewering zorgde voor hoon op sociale media, maar de dames kregen ook bijval.

"Dat was niet zo handig van ons", schrijft het duo nu over hun uitspraak. "Een kip menstrueert natuurlijk niet." De diëtisten benadrukken dat ze vooral mensen willen stimuleren om zo min mogelijk dierlijke producten te consumeren.

"Welvaartsziekten, de kosten van de zorg ter voorkoming en genezing daarvan en dreigende grondstoftekorten zijn écht een groter probleem dan de opmerking over een kippenei."

Steun van fans

De vele media-aandacht hadden de makers van het foodblog vooraf niet verwacht. The Green Happiness is volgens de twee "een lifestyle-advies met menusuggesties die als dieet kunnen worden opgevolgd."

Er was niet alleen maar kritiek, zegt het blogduo. "We zijn blij met de hartverwarmende steun van onze fans die ons niet in de steek laten. Wij willen dan ook mensen blijven inspireren om bewuster te leven."

STER Reclame