Joseph Stiglitz in Amsterdam Marleen de Rooij

De Amerikaanse topeconoom Joseph Stiglitz roept Nederland op in actie te komen om de euro te redden. "Als Europa niet snel stappen zet om de eurozone te hervormen, dan zal het erg moeilijk worden voor de euro om te overleven," zegt Stiglitz. Hoe lang Europa op de oude manier kan blijven doormodderen, weet Stiglitz niet, maar het gaat een keer mis. "De mensen spelen Russissche roulette. Dat is een gevaarlijk spel."

'Jullie moeten de realiteit onder de ogen zien'

De Nobelprijswinnaar is vanmorgen in Amsterdam begonnen aan een tournee door Europa ter promotie van zijn nieuwe boek De euro – Hoe de gemeenschappelijke munt de toekomst van Europa bedreigt. Zijn visie op de Europese munt is niet onomstreden, maar wint wel steeds meer terrein.

Stiglitz betoogt al jaren dat de strenge begrotingsregels voor de verschillende landen in de eurozone verstikkend werken. "Kijk naar Griekenland," zegt Stiglitz. "Elke econoom weet dat de bezuinigingen daar tot een diepe depressie hebben geleid. Veel erger dan de Grote Depressie in de jaren dertig van de vorige eeuw."

Ik weet dat sommige mensen op Wall Street speculeren op het einde van de euro. Dat zijn dezelfde mensen die veel geld verdiend hebben tijdens de bankencrisis

Joseph Stiglitz, econoom en Nobelprijswinnaar

Doorgaan op dezelfde weg zal tot nog grotere ellende leiden, zegt hij. Stiglitz verwacht dat Griekenland de euro nog voor 2020 zal moeten opgeven. "Ik weet dat sommige mensen op Wall Street speculeren op het einde van de euro. Dat zijn dezelfde mensen die veel geld verdiend hebben tijdens de bankencrisis."

Dat is alleen te voorkomen als Europa bereid is om economisch verder te integreren, stelt Stiglitz. Landen moeten elkaars begrotingstekort financieren en zelfs elkaars werkloosheidsuitkeringen betalen.

"Er is geen makkelijke uitweg. Jullie moeten de waarheid onder ogen zien. Er is maar een manier om dit te repareren. Die is een stuk goedkoper dan het uiteenvallen van de euro."

Vanavond gaat Stiglitz in debat met de voorzitter van de Eurogroep, minister Dijsselbloem van Financiën. De zaal is met 600 toeschouwers helemaal uitverkocht.

STER reclame