Franse kerncentrales in slechte staat

Werkzaamheden aan de kerncentrale Flammanville in maart van dit jaar AFP

Meer dan de helft van de kerncentrales in Frankrijk vertoont ernstige gebreken. Volgens de Franse toezichthouder ASN is het koolstofgehalte in de buizen en kranen van de koelsystemen veel te hoog. Daardoor kan het staal breken als er ijskoud water door die leidingen loopt.

Het risico op een ongeluk zoals in het Japanse Fukushima was nog niet eerder zo groot, is de conclusie van het onderzoek, zegt Frankrijk-correspondent Mark Heijster. "Het koelsysteem moet voorkomen dat een kerncentrale oververhit raakt. Om goed te kunnen koelen moet er snel water kunnen worden rondgepompt. Maar als de hoeveelheid koolstof ertoe leidt dat het staal van de leidingen kan breken, dan kan de centrale dus niet meer gekoeld worden. Met alle gevolgen van dien."

In 32 van de 58 centrales is volgens ASN dat koolstofgehalte te hoog. Elektriciteitsbedrijf EDF is eigenaar van de centrales en deed vorig jaar al een aantal tests met koelonderdelen. Daar zou uit zijn gekomen dat de meeste centrales in orde zijn. Alleen bij 12 reactoren worden nog extra tests uitgevoerd. 

Frankrijk is in zijn energievoorziening voor 80 procent afhankelijk van kernenergie. Ter vergelijking, in Nederland is dat zo'n 3 procent.

Nieuwe centrale

Het rapport van ASN werd een paar dagen geleden gepubliceerd, kort voor het sluiten van een belangrijke deal voor de bouw van een nieuwe kerncentrale. EDF gaat die bouwen in Groot-Brittannië, in het plaatsje Hinkley Point. Met de deal is ruim 21 miljard euro gemoeid. China is medefinancier.