De Deutsche Bank is verwikkeld in een aantal fraudezaken AFP

Nieuwe beursverliezen van Deutsche Bank wakkeren de discussie aan over het risico op een nieuwe bankencrisis.

Volgens ECB-directielid Sabine Lautenschläger hoeven we niet bang te zijn voor een nieuwe bankencrisis. "Banken in het eurogebied zijn veel beter gekapitaliseerd dan voor de crisis van 2008", zegt ze tegen de financiële krant Borsen Zeitung. "Ook op het gebied van toezicht is er veel gebeurd."

Wankele toestand

Arnoud Boot, hoogleraar corporate finance en financiële markten aan de Universiteit van Amsterdam, is er niet gerust op. “De onrust bij Deutsche Bank laat zien dat er nog veel mankeert aan het Europese bankensysteem. De wankele toestand is een ideale voedingsbodem voor geruchten. En geruchten zijn zelfversterkend, zeker als grote klanten gaan weglopen. Het is zaak zo snel mogelijk orde op zaken te stellen, of het weglopen van die klanten terecht is of niet.”

De degelijkheid van Duitsland en haar invloed op de rest van Europa staat op het spel.

hoogleraar Arnoud Boot

“Deutsche Bank is de achilleshiel van de geloofwaardigheid van het bankentoezicht", zegt Boot. "De bank staat bijna gelijk aan de BV Duitsland. Het is het internationale gezicht van het Duitse bankwezen. Het heeft goede connecties met de overheid. Belangrijke adviseurs van Merkel komen van Deutsche Bank. De degelijkheid van Duitsland en haar invloed op de rest van Europa staat op het spel.”

Dieptepunt

De koers van het aandeel Deutsche Bank daalde vanochtend in Frankfurt naar een nieuw dieptepunt. Na opening zakte de koers met zo'n 8 procent. Aan het begin van de middag was het verlies gehalveerd tot een min van zo'n 4 procent. De afgelopen maand heeft de bank een vijfde van zijn waarde verloren. Dat komt neer op meer dan 3 miljard euro. 

Directe aanleiding voor de koersdaling zijn berichten van persbureau Bloomberg dat belangrijke klanten van Deutsche Bank een deel van hun zaken elders hebben ondergebracht. Deutsche Bank kwam meteen met een persbericht en stelde dat zijn financiële positie sterk is. Maar dat kon de zorgen bij klanten en beleggers niet wegnemen. Op de beurs van New York sloot het aandeel gisteravond 7 procent lager. Eerder deze week belandde de koers al op het laagste punt in 33 jaar tijd.

Miljardenclaim

De bank hangt een boete boven het hoofd van maximaal 14 miljard dollar de Amerikaanse autoriteiten vanwege het doorverkopen van rommelhypotheken. Door deze praktijken van banken brak zes jaar geleden de kredietcrisis uit. 

De dreigende boete is ongeveer gelijk aan de totale beurswaarde van Deutsche Bank. Het is niet het eerste schandaal waar de bank bij betrokken is. Sinds 2008 heeft het concern al 8 miljard euro aan boetes betaald, onder meer vanwege manipulatie van de liborrente

Volgens ECB-directielid Lautenschläger heeft de ECB nauw contact over de dreigende boete met de Amerikaanse toezichthouder. 

Rustig doorwerken 

De topman van Deutsche Bank John Cryan stuurde vanochtend een bericht aan het personeel om de interne onrust weg te nemen, meldt het Handelslbatt. Volgens hem veroorzaken de berichten over weglopende hedgefondsen ten onrechte onrust. "Werkt u rustig door, wij zijn en blijven een sterke Deutsche Bank", aldus Cryan.

STER reclame