Premier Netanyahu neemt afscheid van Peres
NOS NieuwsAangepast

Israëlische oud-premier Peres begraven

In Jeruzalem is Shimon Peres begraven. De oud-premier en voormalig president van Israël overleed woensdag op 93-jarige leeftijd.

Peres kreeg een staatsbegrafenis. Zijn kist, met daarop de Israëlische vlag, werd door een militaire erewacht begeleid van het parlement naar de begraafplaats. Intussen zong een rabbijn traditionele begrafenisliederen.

Vredesduif

In toespraken werd Peres geroemd vanwege zijn pogingen om een oplossing te zoeken voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen. "Zelfs na aanslagen of tegenslagen aan de onderhandelingstafel, bleef hij erop hameren dat Palestijnen en Joden als mensen gelijk zijn", zei president Obama.

Oud-president Bill Clinton noemde Peres een "wijze kampioen van onze gezamenlijke menselijkheid". Clinton was president toen Shimon Peres de Oslo-akkoorden tekende in 1993.

Oud-president Clinton: Peres wijze kampioen

Premier Netanyahu prees Peres en zei dat hij een groot staatsman was. Dat er tientallen wereldleiders naar zijn uitvaart zijn gekomen, is volgens Netanyahu een bewijs van het optimisme van Peres, zijn strijd voor vrede en toewijding aan Israël.

De Israëlische president Rivlin noemde Peres "een man van daden".

De Israëlische premier Netanyahu spreekt over 'vriend' Peres

Naast president Obama en oud-president Clinton waren ook andere leiders aanwezig, zoals de Franse president Hollande, de Britse kroonprins Charles en EU-buitenlandcoördinator Mogherini.

Namens Nederland was premier Rutte erbij.

Tientallen wereldleiders aanwezig bij uitvaart Peres

President Abbas van de Palestijnse Autoriteit was ook bij de plechtigheid. Hij kreeg daarvoor toestemming van de Israëlische premier Netanyahu. Abbas zou zijn uitgenodigd door de familie van Peres.

De aanwezigheid van Abbas wordt in de Palestijnse gebieden gezien als een vorm van verraad. Veel Palestijnen begrijpen niet dat Abbas naar de begrafenis gaat van een oud-leider van de bezetter, zoals zij Israël zien.

Voor de plechtigheid begon sprak Abbas kort met Netanyahu. Ook schudden ze elkaar de hand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl